Автор Тема: Виконавча служба: Звернення стягнення на земельну ділянку  (Прочитано 8937 раз)

backyard

  • Full Member
  • ***
  • Сообщений: 185
  • Карма: +12/-3
    • Просмотр профиля
При зверненні стягнення на земельні ділянки державним виконавцям слід мати на увазі, що порядок звернення регулюється, окрім Закону України "Про виконавче провадження", також Земельним кодексом України, Законом України "Про іпотеку".

Законом України "Про виконавче провадження" фактично відбувається визначення черговості звернення стягнення на земельну ділянку, залежно від того, належить вона:

а) фізичній особі - згідно ст.63 Закону України звернення стягнення на будинок, квартиру, інше приміщення, земельну ділянку, що є нерухомим майном, провадиться у разі відсутності у боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому, в першу чергу, провадиться звернення стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржникові. В останню чергу звертається стягнення на жилий будинок чи квартиру. Разом з жилим будинком стягнення звертається також на прилеглу земельну ділянку, що належить боржникові.

б) юридичній особі - згідно ст.66 Закону України "Про виконавче провадження" у разі відсутності у боржника - юридичної особи коштів, достатніх для покриття заборгованості, стягнення звертається на інше майно, належне боржникові - юридичній особі.Земельні ділянки, як обєкти, що є нерухомістю, реалізуються в третю чергу.

Тобто, можливість звернути стягнення на земельну ділянку шляхом примусового її продажу виникає тільки за дотримання перелічених вище умов.

Однак зазначені приписи жодним чином не скасовують права боржника при проведенні державним виконавцем опису визначити, що у першу чергу відбувається звернення стягнення на земельну ділянку. Під час проведення опису боржник має право зазначити ті види майна або предмети, на які слід звернути стягнення в першу чергу. Державний виконавець зобов"язаний задовольнити вимоги боржника, якщо вони не порушують інтересів стягувача і не ускладнюють виконання рішення.

У разі звернення стягнення на земельну ділянку державний виконавець запитує:

а) відповідні місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування про належність земельної ділянки боржникові на праві власності та її вартість;
б) нотаріальний орган, чи не знаходиться це майно під арештом.


Одержавши документальне підтвердження належності боржникові на праві власності земельної ділянки, державний виконавець накладає на неї арешт шляхом опису й оцінки її за вартістю на момент арешту та надсилає повідомлення про накладення арешту нотаріальному органу за місцезнаходженням майна. Про накладення арешту на будинок чи інше нерухоме майно, заставлене третім особам, державний виконавець невідкладно повідомляє цих осіб.
Оскільки опис та арешт земельної ділянки здійснюються на підставі отриманої інформації, після вчинення цих дій державному виконавцеві необхідно врахувати вимоги щодо залучення до виконавчого провадження суб"єкта оціночної діяльності для визначення ринкової вартості земельної ділянки, що вимагається ст.58 Закону України "Про виконавче провадження". Після отримання результатів оцінки земельної ділянки необхідно повідомити сторін виконавчого провадження. Земельна ділянка, на яку звертається стягнення, має реалізовуватися на прилюдних торгах.
Rage Against the System