Автор Тема: Ухвалено в новій редакції Закон "Про виконавче провадження"  (Прочитано 5491 раз)

backyard

  • Full Member
  • ***
  • Сообщений: 185
  • Карма: +12/-3
    • Просмотр профиля
Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)". Законодавчим актом, проект якого був розроблений Міністерством юстиції, викладено у новій редакції Закон "Про виконавче провадження"

Законодавчим актом, проект якого був розроблений Міністерством юстиції, викладено у новій редакції Закон "Про виконавче провадження".

Новою редакцією Закону змінюється роль боржника у виконавчому провадженні. Попередня редакція Закону надавала боржнику законні можливості для ухилення від виконання судових рішень — фактично кожна процесуальна дія повинна була погоджуватись державним виконавцем з боржником. Новою редакцією пропонується відійти від можливості адміністративного оскарження боржником дій державного виконавця та забезпечити виключно судову процедуру. Адже тільки суд, який виносив рішення, може фактично й далі вирішувати можливість або неможливість його виконання.

Також в ухваленій редакції Закону передбачено новий механізм реалізації та оцінки арештованого державним виконавцем майна. Зокрема виключно на прилюдних торгах (аукціонах) реалізовуватиметься лише нерухоме майно, транспортні засоби, повітряні, морські та річкові судна. В інших випадках реалізація майна допускається на комісійних засадах.

Крім того, законодавством України не було передбачено відповідальності фізичних осіб за невиконання рішення суду, що дозволяло останнім свідомо не виконувати ці рішення. В ухваленому Законі передбачено встановлення адміністративної відповідальності фізичної особи за невиконання рішення суду.

Законом надається можливість державному виконавцю для швидкого отримання інформації відносно боржника та оперативного звернення на нього стягнення.

Законом пропонуються заходи, які покликані змінити ставлення до державного виконавця як до представника влади. Зокрема, це встановлення відповідальності за чинення державному виконавцю перешкод, погрози його життю, здоров’ю, майну під час виконання ним своїх службових обов’язків, а також підвищення його соціальної захищеності.

Також вирішено проблему неузгодженості норм Закону України "Про виконавче провадження" з нормами інших законодавчих актів в частині організації примусового виконання рішень. В тому числі це стосується процесуальних кодексів в частині організації виконання окремих категорій рішень, процедури винесення цих рішень та звернення їх до виконання. Ухваленим Законом внесено зміни до Цивільного процесуального, Господарського процесуального, Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів, Кодексу адміністративного судочинства України та законів "Про державну виконавчу службу", "Про банки і банківську діяльність", "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні".
Rage Against the System