Автор Тема: За образливі коментарі в інтернет дають від штрафу до 5 років  (Прочитано 4694 раз)

rabbit

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 1 731
  • Карма: +36/-3
    • Просмотр профиля
У міліції заявляють, що не відслідковують коментарі в інтернеті.
Про це розповів глава прес-служби МВС Володимир Поліщук, передає Сегодня.
За його словами, покарання за образливі коментарі може бути тільки, якщо українці подають до суду один на одного. І саме суд визначає для них покарання.
"От якщо з'являються загрози життю людей - це вже кримінальна справа. Це міліція відслідковує", - розповів  Поліщук.
За його словами, людину можуть покарати просто штрафом (до 119 гривень) або змусити принести публічні вибачення й виплатити компенсацію за моральну шкоду. Що ж стосується 15 діб, то таке покарання передбачене за дрібне хуліганство - у статті 173 адмінкодексу зазначено, що за нецензурщину можуть і заарештувати.
Правозахисники кажуть, що зараз образи в мережі заміняють вуличні свари. Але лайка й на вулиці, і в мережі підпадає під адмінвідповідальність - за це штрафують.
"А за образи на ґрунті національності, релігійних переконань, раси, статі, етнічного походження можна отримати обмеження волі на строк до 5 років", - розповів юрист Михайло Ільяшов.
"Нерідко судяться один з одним за образи відомі люди, але трапляються суди й між звичайними громадянами", - додав він.  За словами юристів, найчастіше суд стає на сторону позивача.
У той же час, автори блогів зізнаються, що їх лякає можливість судів через вираження їхньої думки на особистих сторінках.
"Думки про те, що мене хтось там контролює, такий всезнаючий і явно наділений владою, лякає", - заявив один з авторів щоденників на diary.ru.
"Я вважаю це прямим порушенням конституційного права на свободу слова. Я не змушую нікого читати мій блог, я не пропагую там нічого кримінального й не буду. Але я в праві висловлювати свою думку на будь-яку тему, що цікавить мене. Блоги створені для цього", - каже ще один автор.
"Ходили чутки, що хтось написав у ЖЖ погрози на адресу президента, і його викликали на допит у СБУ. Ну, мій товариш вирішив перевірити, теж спеціально написав - нічого не було. У мене теж", - розповіла блогер alonso_kexano.
Але взагалі за такі "жарти" у мережі можуть завести кримінальну справу.

(C) http://www.pravda.com.ua/news/2012/04/10/6962419/
И один в поле воин, если он знает, что он один.