Автор Тема: WikiLeaks: Україну не взяли в НАТО через Німеччину  (Прочитано 3655 раз)

vitor

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 3 902
  • Карма: +25/-11
  • Слово - це діло
    • Просмотр профиля

Проти приєднання України та Грузії до підготовки до членства в НАТО – фактично заключного етапу на шляху до членства в НАТО - різко виступили Франція і Німеччина, побоюючись негативної реакції Росії. Про це повідомляє WikiLeaks.

Зокрема, видання відзначає, що у 2008 році Україна як ніколи була близька до надання плану дій з підготовки до членства (ПДЧ) в НАТО.

На початку  року Україна подала заявку про приєднання  до ПДЧ, яка дуже скоро отримала  схвалення і підтримку США. Розгляд заявки було заплановано під час проведення квітневого саміту НАТО в Бухаресті. Разом з Україною на приєднання до ПДЧ розраховувала Грузія. Проти приєднання цих країн до ПДЧ - фактично заключного етапу на шляху до членства в НАТО - різко виступили Франція і Німеччина, побоюючись негативної реакції Росії. Тим не менш, в Бухаресті були підписані домовленості про підтримку країнами-членами Альянсу просувань до членства в НАТО України і Грузії, а розгляд питання про приєднання цих країн до ПДЧ було заплановано на грудень.

За даними видання, військовий конфлікт Грузії та Росії, який стався в серпні 2008 року, повинен був підштовхнути країни НАТО до приєднання до Альянсу України та Грузії. І якщо Франція уже почала сумніватися у своїй негативній оцінці цього питання, то Німеччина вперто продовжувала наполягати на своєму. Яек пише видання, вона фактично переконала інші країни-члени НАТО в тому, що приєднання «кошмарної» в політичному плані Україна тільки посилить напруженість у відносинах Альянсу з Росією, що несприятливо позначиться на проведенні військової місії НАТО в Афганістані. У підсумку, через зусилля Німеччини, на грудневому саміті НАТО в Брюсселі питання приєднання України до ПДЧ фактично спустили на гальмах, зосередившись на вирішенні проблем в Афганістані, пише видання.

Як зазначається на сайті WikiLeaks, про поведінку Німеччини напередодні грудневого саміту НАТО в Брюсселі та її протидії щодо приєднання України до ПДЧ йдеться в депешах уряду США від строго «засекреченого джерела» в НАТО, який фігурує в ряді секретних документів під ім'ям Джефф Ратке, датованій 14 листопада 2008 року під назвою «Німеччина проти ПДЧ і додаткових військ для Афганістану».

«Вище керівництво Німеччини наголошувало під час зустрічі з послом США при НАТО Куртом Волкером 10-11 листопада, що Німеччина проти надання Україні і Грузії плану дій щодо членства в НАТО на саміті міністрів закордонних справ країн-членів НАТО 2-3 грудня [2008 року]… Волкер попередив, що встановлення додаткових бар'єрів у процесі вступу до НАТО створить враження, що Альянс відступає від своїх Бухарестський угод [на саміті НАТО в Бухаресті в квітні 2008 року Україна та Грузії було обіцяно приєднання їх до ПДЧ в грудні] і капітулює під тиском Росії…», – йдеться на сайті.

Як пише WikiLeaks, посадові особи Німеччини також підкреслили, що у них було мало важелів впливу для збільшення чисельності німецьких військ в Афганістані в наступному році або для виходу площі їх базування за рамки, передбачені парламентським рішенням по Міжнародним силам сприяння безпеки в Афганістані (ISAF), прийнятому минулого місяця .

«Німці зі зневагою ставляться до пропозиції Медведєва щодо європейської безпеки, але вірять що повинні «розглянути його» і сподіваються що таке обговорення «поліпшить атмосферу» взаємин з Росією. Застерігаючи проти того, щоб «заганяти в кут» Росію в наданні ПДЧ Україні та Грузії після конфлікту з Грузією, німці в той же час висловлювалися дуже критично про заяви Медведєва щодо розміщення ракет ближнього радіусу дії в Калінінграді», – йдеться на сайті.


Kyivpost
Приветствую участников естественного отбора!