Автор Тема: Гуляй-стріляй-поле!!!  (Прочитано 46243 раз)

SINDIKAT777

  • Newbie
  • *
  • Сообщений: 1
  • Карма: +0/-0
    • Просмотр профиля
Гуляй-стріляй-поле!!!
« : Марта 11, 2006, 16:33:51 »
...А когда-то, когда-то…
Весёлым парнем,
До костей весь пропахший
Степной травой,
Я пришёл в этот город с пустыми руками,
Но зато с полным сердцем
И не пустой головой.
Я верил… я горел…
Я шёл с революцией,
Я думал, что братство не мечта и не сон,
Что все во единое море сольются,
Все сонмы народов,
И рас, и племён.

С. Єсенін


Нестор Іванович Махно народився в 1889 році в Гуляйполі (або, як тоді писали, Гуляй-Поле) - волосному центрі Олександрівського повіту Єкатеринославської губернії (нині Гуляйполе розташоване в Запорізькій області), у бідній селянській родині, з 12 років наймитував у німецьких колоністів, одержав початкову освіту в церковно-парафіяльній школі...

Важко сказати, як склалася б його подальша доля, якби Махно не потрапив, за його словами, під ідейний вплив анархіста-революціонера Володимира Антоні, відомого під "революційним ім’ям" Заратустри. В юному Несторі прокинувся бунтарський дух його козацьких пращурів, які давно колись заснували село під хвацькою назвою Гуляйполе.

Вікові традиції запорізько-гайдамацької вольниці та зневаги до будь-якої державної влади вигадливим чином переплелися з анархістськими ідеями Бакуніна і Кропоткіна, головною складовою яких було заперечення не тільки "фараонівського монстра", себто держави, але навіть такого "буржуазного пережитку", як родина... Недарма в старовинній козацькій пісні прославлялися достоїнства Сагайдачного, "що проміняв жінку на тютюн та люльку..."

Нестор прийшов у групу анархістів-бойовиків разом із братом Савою, і почалася "довга й завзята боротьба із царськими сатрапами". Вона полягала переважно в "ексах", як революціонери для стислості називали "експропріації", а простіше - збройні напади на банківські та поштові установи (згадаймо, як пишався "Коба" - Сталін своєю участю в "ексі" Тифліського банку!). Але нерідко траплялися й акти індивідуального терору... В 1909 році Махно "замочив" поліцейського пристава, після чого був арештований і присуджений до страти, що була замінена йому, по молодості, довічною каторгою.

"Революція 1917 року відкрила для мене, у ніч із 1-го на 2-е березня, браму московських Бутирок, а справа революції в Україні змусила мене швидко перебратися з Москви в рідне Гуляй-Поле, де я віддався знову... справі організації трудящих для боротьби за нове вільне життя", - пише Н. Махно у своїх мемуарах.

І ще один штрих до особистості "анархіста-хлібороба". Йому були абсолютно байдужі які б то не були національні "комплекси"... У Гуляйполі жили українці, росіяни, євреї, німці, молдавани, а тому насіння розбрату на міжнаціональному ґрунті тут не приживалося. За словами Махна, "трудове селянство в Гуляй-Полі не допустило в 1905-му єврейських погромів, коли відомі в Єкатеринославській губернії організатори та натхненники "Чорної сотні" - судовий слідчий п. Майдачевський і молоді представники купецтва, Щикотихін і Мінаєв - надсилали спеціально своїх гінців у Гуляй-Поле..."

Одержавши статус "батька"

Повернувшись у рідні пенати, "в'язень царату" очолив створений за його особистої участі Селянський союз. При цьому Махно і його соратники-анархісти, серед яких найбільшою славою користувалася Маруся Никифорова (особисто розстріляла двох "царських сатрапів" на станції Горіхове), активно озброювалися. У Тимчасового ж уряду в Петрограді, зайнятого придушенням корнилівського заколоту, до Гуляйполя руки, природно, не доходили...

Жовтневий переворот 1917 року Махно привітав (щоправда, звістка про взяття Зимнього докотилася до Гуляйполя лише на... початку грудня). Він тоді не боявся конкуренції з боку більшовиків і лівих есерів, набагато більше дошкуляла йому київська влада в особі "буржуазно-кулацької" Центральної Ради. Подумати тільки, вимагають роззброїти "революційне селянство"! З урахуванням цієї обставини Махно вступає в союз із більшовиками в особі В. Антонова-Овсеєнко.

Хоча вже тоді, у грудні 17-го, Нестор Іванович "розійшовся в ідейному плані" з більшовиками, які не приховували свого наміру побудувати державу... "Скрізь засновуються комісаріати. І комісаріати ці більше з поліцейським обличчям, ніж із обличчям рівного брата, який прагне нам пояснити, як краще було б улаштовуватися нам самим самостійно, без окриків начальства...".

Як же пропонував "улаштовуватися" гуляйпільцям їхній батько? "Під час революції Кредитний банк у Гуляй-Полі спекулював і мародерствував за рахунок праці. По праву, він мав бути давно експропрійований". З ініціативи Н. Махна "налагоджується товарообмін села з містом", або, висловлюючись по-сучасному, бартер, а також створюються сільськогосподарські комуни, організація яких "ґрунтувалася на рівності й солідарності співчленів... Кухні були загальними, їдальня теж". Здається, однак, що всі ці елементи "нового ладу" були скоріше показово-пропагандистськими заходами, ніж якоюсь довгостроковою кампанією з будівництва комунізму в окремо взятому Гуляйполі!

А ось що дійсно перетворило політкаторжанина Махна на батька всієї округи, то це його особиста участь у розділі поміщицьких земель, проведеному по справедливості, коли жоден із тутешніх селян не був скривджений. Всупереч радянській історіографії, яка затверджувала, що соціальною базою махновського руху було винятково "антиреволюційне заможне селянство" (або куркульство) Півдня України, фактично ця база була набагато ширшою. Простому народові, байдужому до всіляких там заумних президентів і спікерів, куди ближчий до серця батько, який каже прості та зрозумілі речі й узагалі "свій у дошку"!

"...Соціалісти та державники задоволені своїми успіхами. Широкі ж трудові маси, якими та в ім'я яких відбувалася революція, віддають свої права... під заступництво цим воістину, знахабнілим вершителям доль трудового люду". Настільки гнівні-викривальні слова Н. Махно промовляє в Москві влітку 1918 року (Україна в той час перебувала під німецькою та австро-угорською окупацією) керівникам радянського уряду. В. І. Ленін не лишився в боргу, заявивши "товаришеві з України" таке: "Так, так, анархісти сильні думками про майбутнє; у сьогоденні ж вони необґрунтовані, жалюгідні, винятково тому, що вони, в міру своєї беззмістовної фанатичності, реально не мають із цим майбутнім зв'язку..."

Перекопський фінал

Після виведення в листопаді 1918 року німецьких і австро-угорських військ з України та через політичну і військову неспроможність влади в Києві (була це Центральна Рада, уряд гетьмана Скоропадського чи Директорія на чолі з В. Винниченко й С. Петлюрою) головними "гравцями" в Українському театрі військових дій, до 1920 року включно, були червоні й білі. В цій ситуації формуванням батька Махна самою долею уготована роль "третьої сили".

Взимку 1919 року бойові загони анархістів разом із Червоною армією борються проти білогвардійських військ генерала Денікіна, що наступають на Донбас. Махновці показали себе хоробрими й умілими воїнами при захопленні Маріуполя (28 березня 1919 року), однак традиції "козацької вольниці", м'яко кажучи, не сприяли дисципліні, без якої армія перетворюється на незрозуміло що... Якщо хлопцям траплявся на шляху винний склад, то наступ на ворога... захлинався до загального протвереження... До того ж "некерований" батько провів із превеликою помпою анархістський з'їзд, хоча подібні заходи у фронтових умовах суворо заборонялися.

Москва починає явно тяготитися таким "союзником". Привід для оголошення батька "ворогом революції" з'явився в травні 1919-го, коли козачий корпус Шкуро прорвав лінію оборони червоних саме на тій ділянці, де перебували махновські частини. І ось уже голова Реввійськради Л. Троцький висуває гасло "Геть махновщину!". До речі кажучи, у цей час Махну, роль якого спочатку недооцінювали в денікінському штабі Збройних сил Півдня Росії, пропонують примкнути до білого руху. Але подібні пропозиції батько "із презирством відкинув". Зате демонстративно повів переговори з отаманом Григор'євим, що був оголошений більшовиками поза законом, а також уклав "союз" із Петлюрою - так би мовити, в піку й білим, і червоним!

В 1919 році "Повстанська армія імені батька Махна" (так вона звалася) нараховує до 60 тисяч бійців. Завдяки тачанкам (під бойові колісниці переобладнувалися брички, у великій кількості реквізовувані в заможних хуторян) махновці долали до 100 км на добу, з'являючись там, де їх не чекали.

На боротьбу з ними Денікіну довелося відволікати значні сили (корпус Слащева, кінноту Шкуро і т.д.), внаслідок чого був загублений "стратегічний темп" наступу білих на Москву. Однак (о, іронія долі!) великомасштабна операція Червоної армії з ліквідації "бандформувань" Махна на початку 1920 року дозволила білим ґрунтовно зміцнити свій кримський плацдарм. Більшовики зрозуміли свою помилку, і у вересні 1920-го Ленін дає вказівку командуючому Південним фронтом М. Фрунзе почати переговори з Махном із метою виступу єдиним фронтом проти Врангеля.

Кримський дослідник феномена махновщини Олександр Тимощук так описує у своїй книзі "Анархо-комуністичні формування Н. Махна" події, що відбувалися потім: "Перед штурмом Перекопських укріплень Фрунзе зробив перегрупування сил. Повстанська армія була виведена з оперативного підпорядкування 13-й армії й передана 4-й... У такий спосіб махновці перебували на напрямі головного удару... Вони повинні були першими переправитися та вступити в бій, відволікти на себе сили супротивника, забезпечити штурм червоними частинами перекопських укріплень. Чехарда з оперативним підпорядкуванням махновської Повстанської армії дає підстави припускати, що Фрунзе передбачав великі втрати особового складу фронту і шукав "союзникам" найнебезпечніші місця".

Як би там не було, але махновцям випала честь першими почати практичне здійснення популярного в 1920-му девізу "Даєш Крим!". До кінці дня 9 листопада червоноармійці, що переправилися через Сиваш, і махновські частини під командуванням Каретникова зайняли село Караджанай, після чого врангелівці відступили з Перекопського валу на Ішуньські позиції... 10 листопада махновці беруть участь у кривавому кавалерійському бою в Ішуні, 13 листопада їхні тачанки гуркочуть вулицями Сімферополя, 15 листопада Кримська група Каретникова займає Євпаторію, а потім, у складі 2-й кінної армії, махновські формування входять у Севастополь і Ялту. "Мавр зробив свою справу..." І Фрунзе доповідає Леніну (23 листопада) про "початок ліквідації партизанщини". Це завдання було полегшене тим, що в боях за Крим махновці втратили щонайменше 6 тисяч добірних бійців.

Викликані в Сімферополь командир кримської групи махновців С. Каретников і його начштабу П. Гавриленко були "без зайвих слів" розстріляні, така сама доля чекала й на багатьох інших визволителів Криму, які боролися під чорними анархістськими прапорами. Самого ж батька Махна зловити так і не зуміли.

Він уходить від червоноармійських частин, що переслідували його по п'ятах, з'являючись не тільки в різних місцях України, але навіть у російських регіонах - у Курській, Воронезькій губерніях і на Доні. Але всі спроби батьки в черговий раз підняти на "боротьбу проти вікового рабства" втомлене від громадянської війни селянство були марні...

Безумовно, під прапорами Махна було чимало ідейних борців, однак наявність при ньому таких особистостей, як горезвісний Льова Задов, "с которым шутить не надо", або "крута" Маруська Никифорова, аж ніяк не додавала авторитету Несторові Івановичу. В кінцевому підсумку він із сотнею найвірніших хлопців переправився 26 серпня 1921 року через Дністер і здався на милість румунської влади...

Потім був Париж, де Махно перемінив свій френч на цивільний піджак, де він опанував професії шевця й типографського робітника, де він писав мемуари про "смутний час", сповнені ностальгії за рідним Гуляйполем.

За матеріалами http://www.makhno.ru/

вырезано модератором

Moderator on: Не надо спамить, забаним.

rescuer

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 799
  • Карма: +8/-0
  • Риск - дело благородное!
    • Просмотр профиля
    • Служба 01
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #1 : Марта 12, 2006, 17:00:25 »
А где же жил гЭрой-ОтОман Нестор ИвановЫч.....Шо в ГП я знаю...а конкрЭтней...
Кто не рискует, тот не пьет шампанского!

Для всех работников службы 101

Johny

  • Newbie
  • *
  • Сообщений: 8
  • Карма: +0/-0
    • Просмотр профиля
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #2 : Апреля 09, 2006, 20:57:28 »
Нехвата  зараз українському народу такого "Батьки".  Який би зміг  розворушить та  підняти  замордований  за роки "незалежності" український люд, та вичістить країну від брудних  політиканів-крадіїв !   

rescuer

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 799
  • Карма: +8/-0
  • Риск - дело благородное!
    • Просмотр профиля
    • Служба 01
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #3 : Апреля 21, 2006, 21:25:45 »
А где же жил гЭрой-ОтОман Нестор ИвановЫч.....Шо в ГП я знаю...а конкрЭтней...
Так скажет кто-то или нет.....
Кто не рискует, тот не пьет шампанского!

Для всех работников службы 101

vlad

  • Sr. Member
  • ****
  • Сообщений: 285
  • Карма: +8/-1
    • Просмотр профиля
    • Garant-Gulaypole
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #4 : Апреля 22, 2006, 22:21:12 »
Ну где он жил - не скажу, потому что не располагаю такими свединиями. но возле меня жила его родная сестра, которая потом в 84 году переехала к дочке в Никополь ( дочь звали Людмилой ) , дальнейшей судьбы не знаю - хата пока осталась, остальное уже выгребли.

Сергей Шведов

  • Jr. Member
  • **
  • Сообщений: 79
  • Карма: +0/-0
    • Просмотр профиля
    • Официальный сайт Нестора Ивановича Махно
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #5 : Апреля 26, 2006, 08:14:56 »
но возле меня жила его родная сестра
Сестра, наверное, не родная. Т.к. у него тока братья были. Емельян, Карп и Савва. В доме Карпа до последнего времени жил Виктор Яланский - внучатый племянник. А дом матери - где жил Махно сожгли. Толи красные, толи белые.

gulaypole.info

Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #5 : Апреля 26, 2006, 08:14:56 »


vlad

  • Sr. Member
  • ****
  • Сообщений: 285
  • Карма: +8/-1
    • Просмотр профиля
    • Garant-Gulaypole
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #6 : Апреля 27, 2006, 16:27:58 »
может быть и не родная, называли бабой Курашкой - но у бабки характер скверный был, - да и мы в детстве правда пакости ей всякие делали, так-как она постоянно от яблуни своей гоняла всех нас, - росла разлога - ну яблоки всегда были, она их практически большую часть в гнилом виде выбрасывала на кучу - но шоб кому-то просто так дать. Это катаклизм какой нибуть случился бы на следующий день.

Сергей Шведов

  • Jr. Member
  • **
  • Сообщений: 79
  • Карма: +0/-0
    • Просмотр профиля
    • Официальный сайт Нестора Ивановича Махно
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #7 : Апреля 28, 2006, 11:27:16 »
может быть и не родная, называли бабой Курашкой - но у бабки характер скверный был, - да и мы в детстве правда пакости ей всякие делали, так-как она постоянно от яблуни своей гоняла всех нас, - росла разлога - ну яблоки всегда были, она их практически большую часть в гнилом виде выбрасывала на кучу - но шоб кому-то просто так дать. Это катаклизм какой нибуть случился бы на следующий день.
Да уж. Вот интересно, а после Яланского вообще больше родственников Махно не осталось? Чего местные то говорят?

andy

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 2 245
  • Карма: +1/-5001
    • Просмотр профиля
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #8 : Апреля 28, 2006, 11:32:46 »
Чего местные то говорят?

Местных как послушать так каждый третий родственник.

Мне недавно Герда рассказала за день больше чем я тут наслушался за всю жизнь на махновскую тематику.
«Понял, что намазываю масло на хлеб очень уж по-бандеровски. А манера накладывать салат - вообще экстремистская. Теперь боюсь заваривать чай.»

Сергей Шведов

  • Jr. Member
  • **
  • Сообщений: 79
  • Карма: +0/-0
    • Просмотр профиля
    • Официальный сайт Нестора Ивановича Махно
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #9 : Июня 22, 2006, 20:03:32 »
К осени в России готовится премьера фильма.
Телекомпания RTVi, кинокомпания «ДомФильм» при участии Киностудии «Еврофильм-сервис» представляет 12-ти серийный фильм.

Нестор Махно – пятый ребенок в бедной семье, совсем малым был отдан в батраки, потом работал маляром и чернорабочим. В шестнадцать вступил в анархистский «Союз бедных хлеборобов», принял участие в «экспроприации экспроприированного», был приговорен к повешению, но по малолетству помилован и отправлен в тюрьму. Двенадцать лет в Бутырках, кандалы, туберкулез и… чтение в запой.
Февральская революция 1917 принесла освобождение. Началась новая жизнь – созданы первые коммуны, сыграна свадьба, родился сын. Но все закончилось неожиданно быстро: в марте 1918-го немцы оккупировали Украину, посадив «на правление» преданного им гетмана Скоропадского. От «коммун» не осталось и следа. Махно теряет жену и сына, которых похищают его революционные друзья, убежденные, что борьба за свободу не должна утонуть в омуте семейной жизни.
Махно собирает партизанскую армию. За ним идут, он умеет объяснять, его слушают – «До тех пор мы будем принуждены брать в руки оружие и идти сражаться с врагами нашей свободы, пока они не перестанут употреблять оружие против нас. Враги наши, не отказываются от этого, хотя и сознают, что все трудящиеся больше не намерены закабалять себя в наемных рабов, а наоборот, стремятся стать свободными и независимыми от всякого рабства».
Партизаны успешно действуют против немцев, белых и самостийных разномастных правителей. В народе тридцатилетнего Махно называют «Батька». Из Москвы приезжает Антонов–Овсеенко, чтобы вручить Махно орден «Красной Звезды» за номером №4.
Имя Махно знают все, ему беспрекословно повиновалась целая армия, с ним считались Ленин, Фрунзе, Троцкий. А он чувствует свое одиночество, ему хочется просто человеческой ласки. И как это бывает – неожиданная встреча в деревенской школе и сельская учительница становится женой Махно, чтобы разделить с ним все тяготы его жизни.
Для большинства революция – борьба за власть, а для Махно это борьба за свободное общество. Борьба под своим знаменем. Он никогда не вел переговоров с белыми, хотя трижды вступал в союзы с красными. Но эти союзы не могли быть прочными, поскольку путь большевиков не допускал никаких отклонений и никакой свободы, а у крестьян забирал главное – урожай. Разногласия с красными становились принципиальными и разрубались шашками: «социалисты–государственники, вместе с предателями интересов труда, выдумывают новые формы, чтобы не допустить тружеников завоевать себе право на свободную, независимую жизнь. Все эти бездельники стараются ничего не делать, не добывать своим трудом нужных себе предметов потребления, а все иметь без затраты своего труда и всем, в том числе и жизнью трудящихся, ведать и управлять, притом – характерно – за счет самих трудящихся».
«Умереть или победить – вот, что стоит сейчас перед крестьянством Украины... Но все умереть мы не можем, нас слишком много, мы – человечество, следовательно, мы победим». Анархист Махно готов был сражаться, но люди устали воевать. Они хотели жить и были готовы делиться урожаем, оставляя себе жизнь и надежду. Они не выбрали путь Махно, ему пришлось бежать за границу. На переправе пуля, попавшая в затылок Махно, вышла через щеку, оставив на лице след, подобный сабельному шраму. Это была его последняя рана…
Закон битвы суров: пригни голову – поставят на колени. Продразверстка, колхозы, голодомор и труд от зари до зари. Этим трудом был возведен и пущен Днепрогэс, вода в реке поднялась, умолкли Днепровские пороги. Махно умер в 1934 году в Париже от застарелого туберкулеза, усилившегося после гриппа, оставив истории черное знамя свободы…

Авторы сценария: Игорь Болгарин и Виктор Смирнов
Режиссер-постановщик Николай Каптан
Композитор: П. Мельничук-Крахмалёв
Исполнительные продюсеры: Феликс Клейман и Виктор Приходько
Продюсер: Владимир Досталь
Россия, 2006 год.

В ролях: Павел Деревянко, Ада Роговцева, Кирилл Плетнёв. Даниил Белых, Опег Примагенов, Игорь Гнездилов, Леся Самаева, Анна Слю, Анна Укопова, Наталья Солдатова

скачать можно http://www.sweta.net/

[вложение удалено за неактивностью]

andy

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 2 245
  • Карма: +1/-5001
    • Просмотр профиля
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #10 : Июня 23, 2006, 02:42:01 »
Ух ты
«Понял, что намазываю масло на хлеб очень уж по-бандеровски. А манера накладывать салат - вообще экстремистская. Теперь боюсь заваривать чай.»

rescuer

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 799
  • Карма: +8/-0
  • Риск - дело благородное!
    • Просмотр профиля
    • Служба 01
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #11 : Июня 24, 2006, 20:20:19 »
Цитировать
скачать можно http://www.sweta.net/
,
а где же его можна скачать, я имею ввиду сам фильм.....
Кто не рискует, тот не пьет шампанского!

Для всех работников службы 101

Free thinker

  • Sr. Member
  • ****
  • Сообщений: 295
  • Карма: +6/-15
    • Просмотр профиля
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #12 : Июня 24, 2006, 20:48:38 »
Оттуда не скачаешь, у них света нет.

Сергей Шведов

  • Jr. Member
  • **
  • Сообщений: 79
  • Карма: +0/-0
    • Просмотр профиля
    • Официальный сайт Нестора Ивановича Махно
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #13 : Июня 24, 2006, 22:31:13 »
Попробуй поискать тут http://www.sweta.net/forum/index.php? раздел русские сериалы.

yanka

  • Newbie
  • *
  • Сообщений: 2
  • Карма: +0/-0
    • Просмотр профиля
Re: Гуляй-стріляй-поле!!!
« Ответ #14 : Июля 17, 2006, 14:27:39 »
маю двдешку з фільмом" девять жизней нестора махна" можу поділитися.8 067 366 58 39 янка.