Автор Тема: Роль боржника змінилася  (Прочитано 5292 раз)

backyard

  • Full Member
  • ***
  • Сообщений: 185
  • Карма: +12/-3
    • Просмотр профиля
Роль боржника змінилася
« : Мая 10, 2011, 08:38:39 »
Наприкінці минулого року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» й деякі інші законодавчі акти України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)». Тепер Закон України «Про виконавче провадження» викладений у новій редакції і вступив у силу 9 березня поточного року. Прикметно, що раніше боржник мав можливість ухилятися від виконання судових рішень. Кожну процесуальну дію держвиконавець мав погоджувати з боржником. Приховувати своє майно боржнику стало набагато складніше.
- Сьогодні новою редакцією Закону заборонено звертати стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій воно розташоване, якщо сума боргу не перевищує 10 мінімальних розмірів зарплати. Тобто, якщо громадянин з 9 березня поточного року винен більше 9410 гривень і самостійно сплатити борг не може і в нього відсутні кошти на рахунках та інше майно (окрім майна, на яке не може бути накладено стягнення) – його житло можуть описати та реалізувати в порядку, визначеним Законом. А відтак, на залишок коштів після реалізації житла (якщо після сплати боргу залишились кошти) боржник зможе купити собі житло меншої площі чи орендувати інше.
Держвиконавець має право стягувати борг за рахунок майна боржника, але боржник має право запропонувати ті види майна, на які необхідно звернути стягенення в першу чергу. Водночас, виконавець звертає стягнення на майно боржника в розмірі, необхідному для виконання виконавчого документа, з урахуванням виконавчого збору та витрат на виконавче провадження. Держвиконавець має право за заявою стягувача накласти арешт на все рухоме і нерухоме майно боржника для забезпечення виконання рішення. У разі наявності відкритих банківських рахунків у боржника – на них також накладається арешт.
Особа, яку виселяють за рішенням суду з житла, зобов’язана звільнити його від свого майна у 15 денний строк, після закінчення якого державний виконавець здійснює примусове виселення боржника у присутності понятих за сприянням органів внутрішніх справ.
- А чи можна приховувати майно?
- Для виявлення майна боржника державний виконавець має доступ до необхідних баз: БТІ, ВДАІ, земельного кадастру, ДТН, ДПІ, до яких направляє необхідні запити.
- Як реалізують майно боржника?
- Товари побутового вжитку вартістю до 2550 грн та інше рухоме майно (якщо стягувач не заперечує) реалізується на комісійних умовах. Нерухоме майно, транспортні засоби, повітряні, річкові та морські судна – виключно на прилюдних торгах (аукціонах).
- Як цим Законом «притиснули» платників аліментів?
У разі наявності заборгованості по аліментам понад три місяці, виконавець має право звернути стягнення на майно боржника. Якщо ж заборгованість по аліментам перевищує півроку, державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням про притягнення до кримінальної відповідальності – громадські роботи від 80 до 120 годин, виправні роботи до одного року або обмеження волі до двох років.
- Які ще права мають держвиконавці?
- Державний виконавець має право звернутися до суду для тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України до виконання ним свої зобов’язань. Це стосується в першу чергу закордонних відряджень, турпоїздок і виїзду на постійне місце проживання. Виконавець має право звертати стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника, якщо сума заборгованості не перевищує трьох мінімальних зарплат. За невиконання без поважних причин законних вимог держвиконавця штраф може складати для фізичних осіб від 170 до 340 грн, а для посадових осіб – від 340 до 680 грн, для юридичних осіб – від 680 до 1020 грн. При повторному невиконанні – штраф у подвійному розмірі і притягнення до кримінальної відповідальності.
За опір державному виконавцю під час виконання службових обов’язків на винних осіб накладається штраф від 1700 до 3400 грн.
Rage Against the System