gulaypole.info

Всякое => Курилка => Тема начата: vitor от Января 05, 2013, 07:40:54

Название: Ще 80 років тому негрів показували в зоопарках
Отправлено: vitor от Января 05, 2013, 07:40:54

Ще 80 років тому негрів показували в зоопарках, як фауну
Як це не прикро усвідомлювати нинішнім європейським лібералам, їх діди і навіть батьки охоче заробляли гроші на євгеніці: так, останній негр зник з європейського зоопарку тільки в 1935 році в Базелі і в 1936 році в Турині.

Тільки в 1935-36 роках в Європі були ліквідовані останні клітки з неграми в зоопарках - в Базелі і Турині. До цього білі люди охоче ходили дивитися на чорних в неволі (а також на індіанців і ескімосів), повідомляє polemika.com.ua.

Вже в XVI столітті негри були завезені в Європу як екзоти, так само як і тварини з нових відкритих земель - шимпанзе, лами або папуги. Але до XIX століття чорношкірі жили в основному при дворах багатих людей - неписьменні простолюдини не могли подивитися на них навіть у книжках.

Все змінилося з настанням епохи модерну - коли значна частина європейців не тільки навчилася читати, а й емансипувалися настільки, що зажадала собі таких самих утіх, що й буржуазія та аристократія. Це бажання білого простолюду збіглося з повсюдним відкриттям зоопарків на території континенту, тобто приблизно з 1880-х років.

Тоді зоопарки стали наповнюватися екзотичними тваринами з колоній. У їх число потрапили і негри, яких тодішня євгеніка теж зараховувала до представників найпростішої фауни.

Як це не прикро усвідомлювати нинішнім європейським лібералам, їх діди і навіть батьки охоче заробляли гроші на євгеніці: так, останній негр зник з європейського зоопарку тільки в 1935 році в Базелі і в 1936 році в Турині. Але остання «тимчасова експозиція» з неграми була в 1958 році в Брюсселі на виставці Експо, де бельгійці представили «Конголезьку село разом з жителями».

Виправданням для європейців може послужити лише те, що багато білі реально до початку ХХ століття не розуміли - чим негр відрізняється від мавпи. Відомий випадок, коли Бісмарк прийшов подивитися в Берлінський зоопарк на негра, поміщеного в клітку з горилою. Не знаючи, де насправді негр, а де мавпа, Бісмарк попросив наглядача закладу, щоб той показав хто є хто в клітці.

На початок ХХ століття негрів тримали зоопарки вже згаданих Базеля і Берліна, Антверпена та Лондона, і навіть у російській Варшаві ці представники людства були виставлені на потіху публіці. Відомо, що в Лондонському зоопарку в 1902 році клітку з неграми подивилися близько 800 тисяч чоловік. У загальній складності, не менше 15 європейських міст демонстрували тоді негрів в неволі.

Найчастіше доглядачі зоопарків розміщували в клітинах т.зв. «Етнографічні села» - коли у вольєрах розміщувалися відразу кілька чорних сімей. Вони ходили там в національному одязі і вели традиційний спосіб життя - щось копали примітивними знаряддями, плели циновки, готували їжу на вогнищі.

Як правило, негри довго не жили в умовах європейських зим. Наприклад, відомо, в зоопарку Гамбурга з 1908-го по 1912 роки в неволі померло 27 чорношкірих.

Негрів в той час тримали навіть в зоопарках США, незважаючи на те, що білі там жили з ним пліч-о-пліч понад 200 років. Правда, в неволю поміщали пігмеїв, яких американські вчені вважали напівмавпами, що стоять на нижчому щаблі розвитку, ніж «звичайні» чорні. При цьому такі погляди грунтувалися на дарвінізм. Приміром, американські вчені Бренфорд і Блюм писали тоді: «Природний відбір, якщо не чинити йому перешкод, завершив би процес вимирання. Вважалося, що якщо б не інститут рабства, який підтримував і оберігав чорношкірих, їм довелося б конкурувати з білими в боротьбі за виживання. Велика пристосованість білих в цьому змаганні була безсумнівною. Зникнення чорношкірих як раси стало б лише питанням часу ».

Збереглися записки про зміст пігмея на ім'я Ота Бенга. Вперше Ота разом з іншими пігмеями був виставлений як «типового дикуна» в антропологічному крилі Всесвітньої виставки 1904 року в Сент-Луїсі. Пігмеїв під час їх перебування в Америці досліджували вчені, які порівнювали «варварські раси» з інтелектуально відсталими європеоїдами за тестами на розумовий розвиток, з реакції на біль тощо.

Антропометрісти і псіхометрісти прийшли до висновку, що за тестами на інтелект пігмеїв можна порівняти з «розумово відсталими людьми, які витрачають на тест величезну кількість часу і допускають безліч дурних помилок». Багато дарвіністів віднесли рівень розвитку пігмеїв «безпосередньо до періоду палеоліту», а вчений Гетті знайшов в них «жорстокість примітивного людини».

Пігмея Оту просили проводити якомога більше часу в мавп’ятнику. Йому навіть дали лук і стріли та дозволили стріляти «для залучення публіки». Незабаром Ота був замкнений у клітці - а коли йому дозволили вийти з неї, «на нього витріщався натовп, а поруч стояв сторож».

Справедливості заради треба згадати, що в зоопарках тих часів містилися не тільки негри, а й інші примітивні народи - полінезійці і канадські інуїти, індіанці Сурінаму (знаменита виставка в голландському Амстердамі в 1883 році), індіанці Патагонії (у Дрездені).


 ::)
Название: Re: Ще 80 років тому негрів показували в зоопарках
Отправлено: vitor от Января 05, 2013, 07:42:35



Все більше чорних "переробляє" себе на білих

Нині дедалі більше африканців роблять пластичні операції із відбілювання шкіри.

За даними експертів, наразі кожна третя жінка робить себе білішою, інформує ТСН. Так, нещодавно співачка Номасонто Мнісі таким чином кардинально змінила свою зовнішність. При цьому, за її словами це ніяк не пов'язано із расою, і не веде до змін всередині людини, до відчуття себе білошкірим, а є звичайним питанням краси, повідомляє ВВС.

Серед чоловіків "відбілювання" також стає популярним. Але досить часто воно є небезпечним.

Люди користують гідрохіноном і стероїдами. Спочатку вони дійсно розгладжують шкіру, проте при тривалому використанні призводять до травм та дефектів шкіри.

За словами лікарів, найбільша проблема із відбілюючою косметикою - це відсутність державного контролю. Хімічні речовини, які несуть серйозну небезпеку для звичайних людей, легко можна знайти у вуличних кіосках, на стоянках таксі та навіть на прилавках маленьких ринків.

Та попри величезні ризики від хімічного відбілювання, мільйони громадян готові ризикнути власним здоров'ям заради світлішої шкіри.