Автор Тема: Виконавча служба: Щодо заборгованості у сфері ЖКГ  (Прочитано 4716 раз)

backyard

  • Full Member
  • ***
  • Сообщений: 185
  • Карма: +12/-3
    • Просмотр профиля
Заборгованість населення за житлово-комунальні послуги є однією з найбільш актуальних проблем українського суспільства. Масові неплатежі призводять до того, що житлове господарство країни занепадає.

На примусовому виконанні у відділі державної виконавчої служби Гуляйпільського районного управління юстиції знаходиться чимала кількість виконавчих проваджень про стягнення заборгованостей за житлово-комунальні послуги. В більшості – це заборгованість за таким комунальним підприємствам як КП "Комунсервіс", КП "Благоустрійсервіс", КП "Житлосервіс". Необхідно згадати і про заборгованість населення перед ВАТ "Запоріжжяобленерго" та ВАТ "Запоріжгаз" за спожиту електроенергію та газ.

Державними виконавцями проводяться виконавчі дії, спрямовані на погашення заборгованостей за цими напрямками. Але в м. Гуляйполе є громадяни, які байдуже відносяться до дій державних виконавців: не реагують на виклики, не з’являються до виконавчої служби, не впускають до оселі, знаходячись вдома, вдаються до залякувань та погроз - одним словом не виконують прямий обов"язок боржника - сплатити заборгованість.

Процедура стягнення боргів за комунальні послуги визначена в Законі України «Про виконавче провадження». Нова редакція Закону України «Про виконавче провадження» набула чинності 8 березня 2011 року. Так, державний виконавець після отримання виконавчого документа відкриває виконавче провадження, надсилає боржникові постанову про відкриття провадження і надає строк для самостійного виконання, який за законом не може перевищувати семи днів.
 
Якщо боржник не з’являється на виклик державного виконавця, не виконує вимоги виконавчого документа у самостійному порядку - борг за комунальні послуги буде стягуватися у примусовому порядку. До того ж, боржникам доведеться додатково оплачувати витрати на проведення виконавчих дій та виконавчий збір у розмірі 10% від суми заборгованості.

Згідно зі статтею 89 Закону України «Про виконавче провадження» за невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рішення, що зобов’язує боржника виконати певні дії до боржника можуть застосовуватись такі заходи:

на боржника – фізичну особу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн.);

на посадових осіб – від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн.);

на боржника – юридичну особу – від 40 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 680 до 1020 грн.).

Відділ державної виконавчої служби Гуляйпільського районного управління юстиції звертається до мешканців м. Гуляйполе та Гуляйпільського району з проханням не затягувати сплату заборгованостей за житлово-комунальні послуги, розраховуватися за надані послуги вчасно щоб уникнути примусового стягнення заборгованості.

Rage Against the System