Автор Тема: Пологівських "Героїв-рятувальників року" вітали в Запоріжжі  (Прочитано 5731 раз)

rescuer

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 799
  • Карма: +8/-0
  • Риск - дело благородное!
    • Просмотр профиля
    • Служба 01
Пологівських "Героїв-рятувальників року" вітали в Запоріжжі



     Всеукраїнська акція "Герой-рятувальник року", що проводить МНС України, об'єднує відчайдушних людей, які проявили мужність та героїзм під час рятування людей. Чимало прикладів героїзму знає й Запорізька земля. 12 жовтня вперше в області, та й в Україні, під патронатом Голови облдержадміністрації пройшла урочиста церемонія вшанування мужності та героїзму учасників акції «Герой-рятувальник року». Всі 40 героїв, Запорізької землі, зібралися разом в облдержадміністрації. Наймолодший герой навчається зараз у 8-му класі, а найстарші герої – пенсіонери. Небезпека в нашому житті, на жаль, чатує на кожному кроці. Вогонь, вітер, вода, вибухонебезпечні предмети, отруйні речовини – все те, з чим довелось стикнутися віч-на-віч нашим героям.



     Свято розпочалося виступом команди-лауреата Всеукраїнських фестивалів Дружин юних пожежних навчально-виховного комплексу №77 Шевченківського району м. Запоріжжя. Гості, серед яких, окрім героїв, були діти Запорізьких шкіл, офіцери МНС, ветерани пожежної охорони та журналісти, тепло відати юних рятувальників.


 
    «Героїв-рятувальників» особисто привітав Губернатор Запорізької області Борис Петров. «Безпеку населення нашого краю багато років забезпечує Головне управління МНС України в Запорізькій області – це серйозна організація, де працюють підготовлені, досвідчені професіонали. Проте є й цивільні люди, звичайні запоріжці, які волею долі стали свідками надзвичайної події, однак не розгубились, а врятували життя сторонній людині, яка потрапила у біду. Не кожна людина здатна на подвиг, адже це ризик втратити своє власне життя», - зазначив Борис Петров. Від всієї запорізької громади очільник регіону висловив вдячність «Героям рятувальникам» та вручив їм цінні подарунки. «Ми вас пам'ятаємо і завжди будемо пам'ятати», - сказав Борис Петров.



     До привітань приєднався і Віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко, який цього дня перебував у Запоріжжі. Він висловив щиру радість з приводу того, що зміг сьогодні завітати на такого роду захід. «Країна починається з небайдужих людей! Слава Господові, що такі люди є в Україні!», - сказав Сергій Тігіпко.



     Звернувся до учасників акції і начальник Головного управління МНС України в Запорізькій області генерал-майор служби цивільного захисту Олексій Лепський. «Співробітники МНС, рятуючи людей, виконують свої службові обов'язки. Звичайні громадяни в екстремальних ситуаціях керуються людяністю та бажанням допомогти. Ми раді сьогодні вітати в цій залі як людей почесної професії рятувальник, які кожен день ризикують своїм життям заради спасіння інших, так і громадян області, в тому числі дітей, які не змогли пройти повз чужої біди», - сказав Олексій Лепський.



     Від імені ветеранів пожежної охорони виступив Микола Коріщенко. Він висловив упевненість, що сьогоднішній захід є дуже важливим для суспільства. «Я віддав пожежній охороні більше 40 років життя і я можу сказати, що наш Запорізький гарнізон завжди був одним з найкращих ще у Радянському союзі, потім - в Україні. Нам, ветеранам, дуже приємно бачити, що нашу справу продовжує така достойна зміна. Так тримати!», - закликав Микола Дмитрович.



     Герої також не залишилися осторонь. У свою чергу, від імені всіх учасників Акції «Герой-рятувальник року» слово сказав Дмитро Осіпов – лауреат Акції у 2007 році. Тоді 26-річний Дмитро відпочивав на березі Дніпра і врятував чоловіка, що тонув. «Жоден з нас не вважає себе героєм. Ми впевнені, що жодна нормальна людина не пройде повз чужого горя. Але ми дуже вдячні адміністрації та рятувальникам за увагу. Сподіваємось, що такі зустрічі стануть традицією на Запоріжжі», - зазначив Дмитро Осіпов.



      По закінченню урочистої церемонії в облдержадміністрації, всі герої разом з представниками підрозділів МНС області поклали квіти до пам'ятника «Скорботної матері», після чого на них чекала розважальна програма у «Кінному театрі» на острові Хортиця.  

     Серед 40 героїв, є й представники Пологівського краю. Вони в різні часи, прийшли на допомогу людям та врятували їм життя. Зробимо невеликий екскурс в історію та згадаємо, як це було.

СКРИПКА ВІКТОР МИКОЛАЙОВИЧ



     27 березня 2004 року близько 14 годин знаходячись на відпочинку командир відділення – водій СДПЧ № 41 м. Пологи, Скрипка В.М., займався господарчими справами на своїй присадибній ділянці, що знаходиться в с. Басань, Пологівского району Запорізької області де він мешкає. Раптом дружина, що прийшла додому на обідню перерву повідомила йому, що у сусідньому домі, де мешкає одинокий чоловік, з вікон йде густий дим. Залишивши особові справи Скрипка В.М., зателефонувавши в пожежну охорону, прибув до місця виникнення події. Оцінивши обстановку він встановив, що горить житлова кімната, мається щільне задимлення всього будинку. Він знав, що у кімнаті може бути чоловік. Скрипка В.М. попросив дружину принести рушника, змоченого водою, а сусідам, що вже збиралися біля будинку, підносити відра з водою. Прикривши обличчя мокрим рушником зайшов у будинок з палаючою кімнатою. Повзком по підлозі став просуватися у задимленому приміщенні, де біля стіни, в сидячому положенні, знайшов чоловіка. Ризикуючи власним  життям Скрипка В.М., при щільному задимленні витягнув людину на чисте повітря. Надавши потерпілому першу медичну допомогу, привів його до свідомості. Сам же не залишив місце події, а взявши відра з водою, організувавши сусідів приступив до гасіння пожежі. Завдяки сміливим, рішучим та професійним діям командира відділення-водія Скрипка В.М. життя чоловіка було врятовано, а пожежа не набрала подальшого розповсюдження. До прибуття пожежної охорони Скрипкою В.М., разом з сусідами пожежу було ліквідовано.

ОСТРОВЕРХ ЮРІЙ ЮРІЙОВИЧ



     09.01.08 р. біля 10.00 годин,  у не робочий час перебуваючи поза зміною водій СДПЧ – 41 м. Пологи Островерх Юрій Юрійович, повертаючись зі стоматологічної поліклініки м. Пологи на особистому автотранспорті додому, проїжджаючи с. Басань побачив на присадибній ділянці приватного домоволодіння білий дим. Зупинившись щоб оглянутись, зайшов на подвір’я та виявив, що дим йшов з веранди житлового будинку. Підійшовши до житлового будинку, та відкривши двері, через щільний дим побачив що в середині будівлі у непритомному стані на підлозі знаходиться господар. Відразу ж рятувальник витяг господаря з будинку на подвір’я, а сам пішов в середину хати щоб виявити осередок пожежі. Осередком виявилося ліжко у залі, де вже в той час горіла перина, особисті речи та підлога. Покликав на допомогу сусіда, постраждалого господаря, разом вдвох ліквідували осередок пожежі підручними засобами.
     Після того, як господар домоволодіння отямився, було зрозуміло що він був у нетверезому стані. То надихавшись диму, втратив свідомість так і не подолав останні метри щоб вирватись з задимленого полону.  

БУГРИМ СЕРГІЙ ВІКТОРОВИЧ



           18 липня 24-річний продавець магазину побутової техніки «Елена» Сергій Бугрим, відпочиваючи з друзями на кар'єрі (так в народі називають водойму поблизу с. Шевченкове Пологівського району) врятував хлопця, який тонув. Кар'єр – улюблене місце відпочинку Сергія і його друзів, тому в спекотні дні вони досить часто їздять туди купатися. Тієї неділі після роботи вони також поїхали на ставок. Вийшовши з машини, Сергій разом з товаришем Владом одразу пірнули у воду охолодитися. А коли винирнули, побачили, що неподалік тоне молодий хлопець. Інший намагається втримати його на воді. З берега на допомогу кинувся ще один чоловік. Сергій з Владом також попливли до потопаючого. Всі разом вони витягли потерпілого на берег, хтось викликав «швидку», інші намагалися зосередитись і згадати, що потрібно робити в таких випадках. А Сергій взяв ініціативу в свої руки і почав відкачувати потерпілого, який встиг наковтатися води. Він перевернув хлопця, щоб вийшла вода з легенів, зробив непрямий массаж серця та штучне дихання. Той отямився, відкашлявся. Сергій одразу заговорив з постраждалим, аби той знову не втратив свідомість. Врятований встиг розповісти, що звати його Володимир Кобиляшний. Хлопець, на вигляд років 20-22, зізнався, що на пляжі вживав алкогольні напої, після чого пішов купатися. Він хотів перепливти кар'єр та не зміг, схопила судома. Спочатку він сам намагався дістатися до берега, а потім почав кликати на допомогу. На цьому розповідь Володимира обірвалася, бо він знову відключився. Сергій не втрачав надії врятувати бідолаху. Він продовжував надавати першу допомогу. До прибуття карети «швидкої» Володя ще не раз приходив до тями і знову втрачав свідомість. Сергій не здавався, руки боліли, серце колотало, але він знову і знову повертав хлопця до життя. Сам Сергій зізнається, що діяв тоді інтуїтивно. Знання, як діяти в екстремальних ситуаціях, в його голові відклалися ще зі школи. Також він бачив по телевізору, як надають першу допомогу. Сам же він вперше спробував на практиці оживити людину. І, на щастя, в нього вийшло. В ті хвилини новоспечений герой подумки наказував сам собі: зроби все можливе, не бійся зробити щось не так! «Ставок знаходиться за 25 км від Полог, тому «швидкої» довго не було, - згадує Сергій, - я вже почав по-справжньому хвилюватись, що він не дотягне до приїзду лікарів. Але знав, що ні в якому разі не покину його».      
            Автомобіль швидкої допомоги прибув на місце події приблизно хвилин через 30. Весь цей час Сергій не залишав хлопця. Медики поміряли врятованому тиск, вкололи укол і забрали його до центральної райлікарні. Лікарі підтверджують, що Володя залишився живим тільки завдяки наполегливим та рішучим діям Сергія Бугрима. Сміливий парубок, коли повертався з кар'єру додому, заїхав по дорозі до лікарні дізнатися, як почувається врятований. Зрадів, коли почув від медиків, що той вже проситься додому.

Мати Сергія дізналася про подвиг сина з газети «Пологівські вісті». Скромний герой нікому не розповідав про свій мужній вчинок. На щастя, того дня на пляжі Сергій відпочивав разом із своєю дівчиною та братом, який і розповів журналістам цю історію.            
           «Тепер нам не страшно купатися навіть вночі, якщо ти поруч», - говорять друзі Сергію. Родичі, звичайно, пишаються Сергієм, але стверджують, що не здивовані, адже він просто не міг поступити інакше.
Кто не рискует, тот не пьет шампанского!

Для всех работников службы 101