Автор Тема: СБУ вилучила 130 серверів у харківського дата-центру: в оффлайн пішла тисяча сай  (Прочитано 4361 раз)

andy

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 2 245
  • Карма: +1/-5001
    • Просмотр профиля
У четвер співробітники СБУ в Харківській області провели обшук і вилучили серверне обладнання та роутери у харківського дата-центру SteepHost.

Дата-центр надає послуги хостингу, а також здає сервера в оренду, пише Ain.ua.

За словами голови компанії Андрія Кисельова, всього силовики вилучили близько 130 серверів, через що близько 1000 сайтів пішли в офлайн. Причина візиту СБУ - справа про фінансування тероризму.

Як зазначає видання, обшук і вилучення техніки проводилися в ході розслідування кримінальної справи за ч. 2 ст. 110-2, що стосувалося фінансування так званих "ЛНР" і "ХНР" через сервіс change-wm.com.

Слідство встановило, що сервери, "на яких розміщується автоматизована система для поширення матеріалів, у яких присутні заклики до збору грошей на "ЛНР" і "ХНР", розміщуються в дата-центрі SteepHost.

За словами директора дата-центру, співробітники харківського СБУ "грубо і безцеремонно" зайшли в приміщення, і вимагали дані щодо IP-адрес.

"Ми погодилися, але потім вони зажадали негайний доступ до білінгової системи. Ми відмовили і після цього вони сказали, що виносять все, - розповідає директор компанії. - Співробітники СБУ неодноразово погрожували працівникам дата-центру, кажучи про те, що, мовляв, у нас тут і "Альфа" в автобусі, так що не жартуйте з нами, і показували свої маски і спецзасоби".

Також, за словами Кисельова, при вилученні сервери не були опечатані, а серійні номери - не переписані. При цьому, були вилучені навіть сервери клієнтів, які орендували приміщення у дата-центру.

Власник сайту "Фан Партія" Андрій Приходько, який є клієнтом дата-центру, сказав сайт що перестав працювати в четвер вдень.

"Наш сайт був досить відвідуваним і відомим як альтернатива соціальних мереж. Ніякої політики там не було, і бути не могло - тільки особисті дані людей і результати їх фанатської творчості", - говорить він.

Глава SteepHost також повідомив про те, що адвокати компанії зараз працюють над скаргами до прокуратури та СБУ, а також позовами до суду.

Нагадаємо, тиждень тому співробітники СБУ вилучили сервери великого хостера та реєстратора NIC.UA.

На даний момент компанія спілкується з представниками СБУ з приводу повернення обладнання, але поки що прогресу в цьому напрямку мало.

epravda.com.ua
«Понял, что намазываю масло на хлеб очень уж по-бандеровски. А манера накладывать салат - вообще экстремистская. Теперь боюсь заваривать чай.»