Автор Тема: Про стягнення штрафів за порушення правил дорожнього руху  (Прочитано 14200 раз)

backyard

  • Full Member
  • ***
  • Сообщений: 185
  • Карма: +12/-3
    • Просмотр профиля
Кожному автовласнику та водієві доводиться періодично стикатися з органами державної виконавчої служби через несплату штрафів ДАІ. В арсеналі виконавчої служби чимало дієвих заходів для стягнення боргів. Арешт рухомого та нерухомого майна, заборона виїзду за кордон до виконання своїх зобов’язань, накладення адміністративного стягнення за невиконання вимог державного виконавця, тощо.
Натомість боржники нерідко намагаються уникати державних виконавців, чим лише створюють собі проблеми, з подальшими негативними фінансовими наслідками для них.
Відповідно до Адміністративного кодексу України при вчиненні порушень правил дорожнього руху на підставі протоколу виноситься вмотивована постанова органу ДАІ або суду про накладення на порушника адміністративного стягнення.
На протязі 15-денного терміну боржник зобов’язаний оплатити накладений на нього штраф, та обов’язково представити квитанцію про сплату в органи ДАІ за місцем проживання.
У разі несплати порушником штрафу протягом 15 днів постанова про адміністративне стягнення надсилається до відділу державної виконавчої служби для виконання в примусовому порядку відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», при чому розмір штрафу збільшується вдвічі згідно ч. 2 ст. 308 КУпАП.
Відділ державної виконавчої служби, одержавши постанову про накладення адміністративного стягнення, якщо вона відповідає вимогам ст. 18 Закону України "Про виконавче провадження", відповідно до вимог ст.ст. 17, 19, 20, 25 Закону України «Про виконавче провадження» відкриває виконавче провадження і надає боржнику термін до 7 днів для самостійного виконання.
Заходами примусового виконання відповідно до вимог Закону України «Про виконавче провадження» є звернення стягнення на майно, заробітну плату, доходи, пенсію, стипендію боржника, тощо.
На підставі ст.28 Закону України «Про виконавче провадження» у разі невиконання постанови, у строк для добровільного виконання, з боржника постановою державного виконавця, яка затверджується начальником відділу державної виконавчої служби, стягується виконавчий збір у розмірі 10% від суми штрафу, та витрати, пов'язані з проведенням виконавчих дій.
За порушення вимог державного виконавця та Закону України «Про виконавче провадження», тобто ухилення від сплати коштів, неявка на виклики державного виконавця без поважних причин, відповідно до ст.ст. 89,90 боржник – фізична особа несе відповідальність у вигляді штрафу розміром від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, та боржник – юридична особа у вигляді штрафу розміром від сорока до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; а у разі наявності ознак злочину боржник притягується до кримінальної відповідальності.
Rage Against the System