Автор Тема: Виконавча служба: Місце примусового виконання рішень  (Прочитано 5094 раз)

backyard

  • Full Member
  • ***
  • Сообщений: 185
  • Карма: +12/-3
    • Просмотр профиля
     Завданням державної виконавчої служби, відповідно до статті 1 Закону України «Про державну виконавчу службу», є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб).     
     Відповідно до цього Закону примусове виконання рішень у порядку, передбаченому законом, покладається на державних виконавців районних, міських (міст обласного значення), районних у містах відділів державної виконавчої служби, якими є начальник, заступник начальника, старший державний виконавець, державний виконавець районного, міського (міста обласного значення), районного у місті відділу державної виконавчої служби.
     Згідно зі статтею 7 Закону України «Про державну виконавчу службу» держвиконавець зобов’язаний сумлінно виконувати службові обов’язки, не допускати у своїй діяльності порушення прав громадян та юридичних осіб, гарантованих Конституцією та законами України.
     Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначено Законом України «Про виконавче провадження».
     Відповідно до статті 20 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі дії провадяться держвиконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна.
     Якщо боржником є юридична особа, то виконання провадиться за місцезнаходженням її постійно діючого органу або майна.
     Частиною 1 статті 20 Закону визначено, що право вибору місця виконання між кількома відділами державної виконавчої служби, які можуть вчиняти виконавчі дії з виконання рішення на території, на яку поширюються їх функції, належить стягувачу.
     Виконання рішення, за яким боржник зобов’язаний вчинити певні дії, провадиться держвиконавцем за місцем здійснення таких дій.
     Відповідно до статті 6 Закону України «Про виконавче провадження» вимоги держвиконавця щодо виконання рішень суду й інших органів (посадових осіб) є обов’язковими для всіх органів, організацій, посадових осіб, громадян та юридичних осіб на території України.
     Держвиконавець має право проводити виконавчі дії щодо виявлення та звернення стягнення на кошти, що є на рахунках та вкладах боржника в установах банків чи інших фінансових установах, на рахунки у цінних паперах у депозитаріях на території, на яку поширюється юрисдикція України.
     У разі якщо у процесі виконавчого провадження змінилися місце проживання, перебування чи місцезнаходження боржника, місце його роботи або з’ясувалося, що майна боржника, на яке можна звернути стягнення, немає, держвиконавець складає про це акт і не пізніше наступного дня разом з копією цього акта надсилає виконавчий документ до органу державної виконавчої служби за новим місцем проживання, перебування чи місцем знаходження боржника, місцем його роботи чи місцезнаходженням майна боржника, про що одночасно повідомляє стягувача та орган, який видав виконавчий документ.
     Якщо у процесі виконавчого провадження держвиконавцем встановлено, що майна боржника, на яке можливо звернути стягнення, недостатньо для повного задоволення вимог стягувача, проте майно боржника виявлено на території іншого органу державної виконавчої служби, звертається стягнення на дане майно у порядку, передбаченому Законом.
     Зазначені виконавчі дії провадяться за погодженням з начальником органу державної виконавчої служби, якому підпорядкований держвиконавець та за умови що стягувач здійснить авансування витрат на організацію і проведення виконавчих дій, передбачене статтею 48 Закону України «Про виконавче провадження».
     Про вчинення виконавчих дій на території іншого органу державної виконавчої служби держвиконавець зобов’язаний повідомити начальника цього органу державної виконавчої служби.
     У разі коли стягувач не здійснює авансування витрат на організацію і проведення виконавчих дій на території іншого органу державної виконавчої служби, держвиконавець звертає стягнення на наявне майно боржника і після розподілу стягнутих коштів, у разі їх недостатності для повного задоволення вимог стягувача, надсилає виконавчий документ до органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням іншого майна боржника, про що одночасно повідомляються сторони виконавчого провадження та орган, який видав виконавчий документ.
Rage Against the System