Автор Тема: Комплексні командно-штабні навчання на Каховському водосховищі.  (Прочитано 4513 раз)

rescuer

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 799
  • Карма: +8/-0
  • Риск - дело благородное!
    • Просмотр профиля
    • Служба 01
23 жовтня у Василівському районі Запорізької області пройшли комплексні командно-штабні навчання щодо організації пошуку і рятування рибалок у зимовий період на Каховському водосховищі.



   Запорізька область розташована на берегах Дніпра, Каховського водосховища та Азовського моря. А це понад 400 км берегової лінії, що не раз ставали приводом нещасних випадків. Нажаль, кожного року ми рахуємо кількість загиблих на воді.
     Загибель людей на зимових водоймищах є серйозною проблемою. Адже, як тільки настане мороз і водоймища вкриються першою нестійкою кригою, любителі зимової риболовлі підуть на лід. Досвід минулих років свідчить, що взимку рятувальники МНС майже кожного дня виїжджають на допомогу рибалкам.



     Тому, напередодні зимового періоду 2009-2010 рр., рятувальники провели відповідні тренування по рятуванню людей на воді. 23 жовтня у Василівському районі Запорізької області пройшли комплексні командно-штабні навчання з головами районних комісій з питань ТЕБ та НС, начальниками відділів з питань НС Кам'янко-Дніпровського, Василівського, Запорізького, Вільнянського, Приазовського, Приморського, Якимівського, Бердянського районів, начальником відділу з питань НС м. Бердянськ щодо організації пошуку і рятування рибалок у зимовий період на Каховському водосховищі. Основними завданнями навчань стали: перевірка готовності сил та засобів до пошуково-рятувальних робіт у зимовий період, удосконалення взаємодії підрозділів ГУ МНС України в Запорізькій області та Державної авіаційної пошуково-рятувальної служби України "Укравіапошук" під час проведення пошуково-рятувальних робіт на Каховському водосховищі, тренування екіпажів рятувальної техніки в діях при проведенні пошуково-рятувальних робіт на воді.



     Місцем проведення тренувань обрали Василівську затоку в акваторії Каховського водосховища. Адже це є найпопулярнішим місцем для любителів екстремального відпочинку. Щороку, взимку, до Каховського водосховища з'їжджаються сотні рибалок.
     Перед початком практичних тренувань відбулось засідання Комісії з питань ТЕБ та НС, яку очолив Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух. З докладами виступили перший заступник губернатора Олександр Бережний, начальник ГУ МНС України в Запорізькій області Олексій Лепський та голови районних (міських) комісій з питань ТЕБ та НС.
     В Запорізькій області налічується більше 1200 водних об'єктів. "Тому чітка налагоджена співпраця органів місцевої влади, рятувальних загонів та всіх екстрених служб - є не просто важливою, а необхідною. Сьогодні ми зібралися тут аби перевірити нашу спільну готовність до рятувальних дій на воді", - підкреслив Олександр Бережний.



     З початку 2009 року на водних об'єктах регіону потонула 61 людина, врятовано - 374. За аналогічний період минулого року на воді загинуло 85 чоловік. "Основними причинами загибелі людей на воді є порушення правил безпеки та купання у нетверезому стані", - повідомив начальник Управління НС Запорізької ОДА Володимир Янько.
     Здавалося б, із завершенням пляжного сезону можна заспокоїтись й забути про те, що вода в своїх глибинах дуже часто таїть небезпеку, яка завдає болю й стає причиною безглуздих смертей. "Але зимовий період є не менш тривожним для рятувальників МНС, - поділився Олексій Лепський. - Тому ми разом з органами влади робимо все можливе, аби запобігти трагічним випадкам. За останні 5 років на озброєні рятувальників області з'явилося близько 15 одиниць спецтехніки для проведення рятувальних робіт на воді, а саме: катер МАРС-700, який нам передала Запорізька облдержадміністрація, катер UMS-600, отриманий від МНС України, гумові човни, рятувальні жилети та сучасне водолазне спорядження. З 2005 року кожної зими на Каховському водосховищі чергує плаваючий транспортер середній, який ламає прибережну тонку кригу, щоб рибалки не могли вийти на лід. З червня 2008 року на бойовому чергуванні знаходиться гелікоптер "МІ-2" Харківського аероклубу ім. В. С. Грізодубової товариства сприяння обороні України, який у разі .виклику вилетить з досвідченим екіпажем на місце події. Окрім того, в області діє п?ять гідрометеостанцій, які відслідковують загальну льодову обстановку в місцях найбільшого зосередження рибалок".



     Під час засідання була винесена пропозиція рятувальним службам на воді діяти за прикладом АРС "Баракуда" в смт Кирилівка. Як розповів начальник служби Володимир Коломієць, "Баракуда" заключила в цьому році 12 договорів з підприємствами, які займаються катанням відпочиваючих на Азовському морі на різноманітних плавзасобах. Тепер вони також беруть участь і значно допомагають рятувальникам надавати допомогу на воді. В цьому році працівниками "Баракуди" врятовано 85 чоловік.



     Після засідання Комісії губернатор Олександр Старух запросив всіх присутніх, в тому числі й представників ЗМІ, приступити до практичних тренувань.
     За тактичним задумом навчань, внаслідок погіршення погодних умов та посилення південно-східного вітру до 18 м/с по узбережжю Каховського водосховища почали траплятись випадки відриву прибережних криг. З мобільного телефону від одного з рибалок по лінії "101" надійшло повідомлення про те, що в районі с. Верхня Криниця Василівського району від берегу відірвало крижину з рибалками. Крига дрейфувала у західному напрямку на відстані від берега близько 300 м. Видимість криги швидко зменшувалася, існувала можливість втратити візуальний контакт. Кількість рибалок на кризі складала приблизно 30 осіб. Зв'язок з рибалками був відсутній. До проведення рятувальних робіт було вирішено залучити 2 баркаси рибальської артелі. За їх допомогою з криги зняли 15 рибалок. Рятувальні роботи продовжувалися. На цей час відстань до криги складала вже понад 1 км. Подальше рятування за допомогою баркасів ускладнювалося наявністю шуги при підході до криги. Після здійснення чергового підходу до криги баркаси втратили можливість руху та маневрування. На місці події було розгорнуто пересувний пункт керування ГУ МНС, організована робота мобільної оперативної групи. З аеродрому м. Бердянськ вилетів пошуково-рятувальний гелікоптер "Мі-2". Тим часом для проведення рятувальних робіт залучили катер на повітряній подушці "Марс-700", рятувальний катер типу річка-море "UMS-600" та плаваючий транспортер середній.



     Пошуково-рятувальний гелікоптер "Мі-2" увійшов до зони пошуку, встановив зв'язок з пересувним пунктом керування ГУ МНС та пошуковими плавзасобами, розпочав повітряну розвідку у визначеному квадраті. Пошукові плавзасоби здійснювали візуальну розвідку на місці події. Кількома хвилинами пізніше екіпаж "Мі-2" повідомив про визначення координат умовної криги (її приблизна площа 350 кв. м), кількість рибалок на ній (15 чоловік) та про зажаті в крижаній шузі 2 баркаси з шістьма людьми на борту.
     Катерами "Марс-700" та "UMS-600" виконувалися рятувальні роботи по зняттю рибалок з криги, екіпаж ПТС-2 вилучив 2 баркаси з людьми з умовного крижаного полону та прибуксував їх до берегу.



     Пункт обігріву та група медичного забезпечення прийняли умовно постраждалих рибалок. Тут же працювали й психологи МНС, які провели відповідні бесіди з врятованими рибалками аби вивести бідолах з шокового стану.



     Загалом на навчаннях було задіяно 18 одиниць техніки та 35 чоловік особового складу Головного управління МНС України в Запорізькій області, пошуково-рятувальний гелікоптер МНС "Мі-2", швидка медична допомога Василівської ЦРЛ та рибальська артіль ЧП Марінов (2 баркаси, 6 чоловік).
     Після закінчення навчань, начальник ГУ МНС України в Запорізькій області Олексій Лепський наголосив, що всі завдання тренувань виконані 100-відсотково. "Напередодні зимового періоду, - звернувся Олексій Миколайович до представників ЗМІ, - я можу вас запевнити, що вся система рятування готова до дій за призначенням. Сьогодні ми працювали в ситуації, максимально наближеній до реальності і ми готові в будь-який момент прийти на допомогу людям".



     Голова цивільного захисту області Олександр Старух повністю пітримав Олексія Лепського: "Ви мали змогу побачити на власні очі, - сказав губернатор журналістам, - наскільки ефективно була проведена рятувальна операція. Проте, я хочу підкреслити, що, не зважаючи на професіоналізм та оперативне реагування рятувальників, люди в першу чергу повинні самі бути відповідальними і цінувати своє життя".



     
     Довідкова інформація.
     
     Статистика
     За статистикою ГУ МНС України в Запорізькій області, за осінньо-зимовий період 2006 р. - 2007 р. на водних об'єктах загинуло 14 чоловік, 10 - врятовано. Взимку 2008 року загинуло 3 особи, 18 - вдалося врятувати, з них 7 дітей. З початку 2009 року на зимових водоймах загинуло 5 осіб, завдяки оперативній роботі комунальних та аварійно-рятувальних служб області було врятовано 36 чоловік. Загалом з початку 2009 року на водних об'єктах регіону потонула 61 людина, врятовано - 374.
     
     Гелікоптер "Мі-2" Харківського аероклубу ім. В.С. Грізодубової знаходиться на бойовому чергуванні з метою оперативного проведення пошуково-рятувальних робіт на воді. Гелікоптер МНС оснащений спеціальним рятувальним обладнанням. На цілодобове бойове чергування заступають пілот, рятувальник-парашутист і технік гелікоптера. Екіпаж пройшов спеціальну підготовку в навчальному центрі оперативно-рятувальної служби с. Ватутине. При необхідності проведення евакуаційних робіт, гелікоптер вміщає ще 6 чоловік, окрім двох пілотів. Аби оперативно піднятися в небо "МІ-2" потрібно всього 20 хвилин. Радіус польоту складає 150 км. Пального вистачає на 4 години.
     "Марс-700" - сучасний амфібійний багатоцільовий катер на повітряній подушці. Призначений для цілодобової експлуатації на воді та поверхні суші. Він легко долає складні ділянки водної акваторії, льодову поверхню під час льодоставу та льодоходу. Катер "Марс-700" відрізняється від аналогів надійним дизельним двигуном, високою швидкістю, вантажопідйомністю та дальністю ходу. Незважаючи на складні погодні умови, шторм до 4 балів та сильні пориви вітру, катер легко маневрує, розвиває швидкість до 90 км/годину по воді, що значно прискорює рятування людей. При одній заправці дизельним паливом (200 літрів), катер може пройти відстань до 1000 кілометрів, що надає можливість розширеного радіусу пошуку зниклих рибалок. Потужність катера - 170 кінських сил. Для здійснення масового одночасного порятунку людей на катері перевозяться два надувні плоти місткістю 10 чоловік кожний. Плоти кидають за борт і на воді вони за лічені секунди автоматично наповнюються повітрям. Плоти укомплектовані ракетницею, електричним освітленням, є сухий пайок та запас води. В Україні це поки-що єдиний катер такої модифікації.
     "UMS-600" - аварійно-рятувальний катер типу "річка-море". Призначений для пошуково-рятувальних робіт на воді. Здатен пересуватися по району плавання на відстані до 5-ти миль від берега зі швидкістю до 60 км/годину, а також при силі вітру до 6-ти балів та висоті хвилі до 0,6 метра.

Інформація надана прес-службою ГУ МНС України в Запорізькій області.
Кто не рискует, тот не пьет шампанского!

Для всех работников службы 101