Автор Тема: Виконавча служба: Відступлення права вимоги на стадії виконавчого провадження  (Прочитано 7400 раз)

backyard

  • Full Member
  • ***
  • Сообщений: 185
  • Карма: +12/-3
    • Просмотр профиля
Відступлення права вимоги – один зі способів заміни кредитора в зобов’язанні, який полягає в передачі кредитором свого права вимоги до боржника іншій особі.

Сьогодні, у зв’язку з кризовою ситуацією та не спроможністю більшості боржників виконати зобов’язання, актуальним є питання відступлення права вимоги саме на стадії виконавчого провадження, коли судовий процес виграно, а рішення не виконується роками.

До часу внесення змін до ст. 25 Господарського процесуального кодексу України існували різні погляди на можливість зміни кредитора на стадії виконавчого провадження.

Сьогодні ст. 25 ГПК України визначає, що у разі заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

У свою чергу, відповідно до ст. 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження є завершальною стадією судового процесу. Частина п’ята статті вісім вказаного Закону передбачає, що у разі вибуття однієї із сторін, державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Колегія суддів Вищого господарського суду України розглядаючи справу про визнання недійсним договору про відступлення права вимоги зазначає: «що під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов'язків первісної сторони у виконавчому провадженні до іншої особи (правонаступника), що раніше не брала участі у виконавчому провадженні. Отже, заміна кредитора у зобов'язані допускається шляхом відступлення права вимоги на підставі правочину протягом усього часу існування зобов'язання, якщо це не суперечить договору та не заборонено Законом, зокрема, ст. 25 ГПК України» (Постанова ВГС України від 22.05.2012р. у справі №33/172пд).

Відтак, враховуючи судову практику з часу внесення змін до ст. 25 ГПК України, відступлення права вимоги законодавчо дозволено на всіх стадіях судового процесу включаючи процес виконавчого провадження, це в свою чергу розширює коло можливих дій кредитора по стягненню заборгованості та виконання своїх зобов’язань боржником.
Rage Against the System