Просмотр сообщений

В этом разделе можно просмотреть все сообщения, сделанные этим пользователем.


Темы - rescuer

Страницы: 1 [2] 3 4 ... 7
16


В Запорожской области горело хранилище ядохимикатов



В селе Тарасовка Пологовского района Запорожской области горело хранилище ядохимикатов. Пожар мог нанести непоправимый вред экологии региона и жителям окрестных сел, передаёт корреспондент УКРИНФОРМа.
Как рассказал начальник Пологовского райотдела ГУ МЧС в области Александр Семененко, сообщение о возгорании хранилища непригодных химвеществ поступило от местного жителя. После прибытия на место спасатели обнаружили, что пожар бушует внутри помещения склада. Кроме того, произошло сильное задымление самого помещения и прилегающей к нему территории.

Учитывая сложность пожара, спасатели приняли все меры безопасности. В результате оперативных действий подразделения МЧС была ликвидирована опасность заражения окружающей среды вредными химвеществами и предупреждена возможность загорания конструкций самого склада.

В данный момент на складах ядохимикатов проходит проверка. Причины пожара устанавливаются.


17
ГУ МНС України в Запорізькій області запрошує на Чемпіонат України з пожежно-прикладного спорту, який пройде 23-25 червня на базі спортивного комплексу за адресою: м. Запоріжжя, вул. Задніпровська 5А. Початок о 9:00.


 
У програмі Чемпіонату: урочисті шикування, святкова концертна програма, подолання 100-метрової смуги перешкод, підйом по штурмовій драбині, бойове розгортання, підйом по висувній драбині, пожежна естафета.

Пожежно-прикладний спорт – змагання у вправності виконання комплексу вмінь, прийомів, володіння якими є необхідним під час ліквідації різного роду надзвичайних ситуацій. Отримані в процесі тренувань знання та практичні навички стають міцним підґрунтям для подальшого їх втілення у практиці порятунку людей. Адже підйом по штурмовій та висувній драбинах, бойове розгортання, подолання перешкод та інше – це те, чим рятувальникам доводиться займатися на кожному бойовому чергуванні, а нагородою за перемогу в реальному світі стає збережене людське життя.

Пожежно-прикладний спорт розвиває не лише швидкість бігу, але й гостроту мислення, кмітливість, вміння негайно зорієнтуватися в ситуації. Такі змагання знову і знову доводять, що на сторожі суспільного спокою та кожного людського життя в Україні стоять досвідчені та вправні бійці служби порятунку «101».

Інформація надана прес-службою ГУ МНС України в Запорізькій області:

18
1 червня бійці МНС врятували жінку, яка впала у колодязь.



Близько півдня до чергової частини Пологівського райвідділу МНС надійшло повідомлення про те, що в селі Тарасівка, по вул. Степовій, 75-річна жінка впала до старого колодязя, що знаходиться на подвір’ї її помешкання. Рятувальники на чолі з майором Григоренко негайно прибули до місця виклику автомобілем першої допомоги.



Було встановлено, що в старому колодязі з напівзруйнованим зрубом на глибині 12 метрів знаходиться жінка. Бідолашна ледь трималася в крижаній воді. Жінка вчепилась за край невеликої драбини, яку спустили їй сусіди і перебувала в критичному стані. Не гаючи ані хвилини та ризикуючи бути заваленим нестабільними конструкціями колодязю, за допомогою рятувальної мотузки до потерпілої спустився відважний рятувальник Сергій Курілов.



Рятувальники оцінили обстановку та неможливість закріплення рятувальної мотузки на потерпілій із-за тісного простору. Також була ймовірна можливість обвалу кладки колодязю. МНСник міцно обхопив руками та зафіксував рятувальною мотузкою 75-річну бабусю. Його та знесилену, змерзлу і перелякану жінку було піднято на поверхню. Сільським фельдшером потерпілій була надана медична допомога.



Інформація надана прес-службою ГУ МНС України в Запорізькій області

19
НЕБЕЗПЕЧНА ЗГАДКА ВІЙНИ



Суботнього ранку 10 квітня, до чергової частини Пологівського районного відділу МНС зателефонував житель с. Тарасівка, повідомивши про виявлення металевого предмета схожого на снаряд. На місце виклику відразу виїхала оперативна група райвідділу МНС на чолі з заступником начальника Пологівського РВ ГУ МНС України в Запорізькій області майором служби цивільного захисту Андрієм Григоренко. По прибутті на місце знахідки встановлено, що при роботі на присадибній ділянці, господар волочивши город  зачепив металевий предмет, який був схожий на снаряд, про що повідомив рятувальників за телефоном «101». В ході роботи оперативної групи встановлено, що знайденим предметом виявився кумулятивний артилерійський снаряд німецького виробництва, калібром 100 мм. Працівниками міліції була організована охорона небезпечної знахідки, а рятувальниками викликано піротехнічну групу аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ МНС України в Запорізькій області з міста Запоріжжя. По прибуттю на місце піротехніками, за допомогою спеціального міношукача було обстежено місце знахідки та присадибну ділянку. Більше вибухонебезпечних предметів не виявлено. За допомогою спеціального транспорту вибухонебезпечний предмет транспортовано до встановленого місця, та знищено методом підриву.



Пологівський РВ ГУ МНС України в Запорізькій області попереджає:
при виявленні вибухонебезпечного предмета, необхідно припинити будь-які роботи в районі небезпечної знахідки. Не пересувати, не рухати, не розбирати підозрілий предмет. Повідомити про знахідку за телефоном «101», або «102», та організувати його охорону до прибуття спеціалістів.

20

Згідно з планом спортивно-масової роботи  ГУ МНС України в Запорізькій області на 2010 рік, 07 квітня 2010 року   в КСК  м. Гуляйполя проводиться зональний етап змагань з волейболу, серед підрозділів ГУ МНС України в Запорізькій області. Початок змагань о 9.00 годині. Приймають участь в змаганнях команди що представляють Пологівський РВ, Оріхівський РВ,    Гуляйпільський РВ, Куйбишевський РВ, Розівський РВ. Повболівати за свою команду запрошуються всі любителі цього виду спорту.

Оргкомітет змагань.

21
Запорожские спасатели просят людей в ближайшие два дня воздержаться от поездок

18.12.2009 20:24


В ближайшие два дня ( в ночь с 18 на 19 декабря, а также 19 и 20 декабря) в Запорожской области ожидаются сильные снегопады и ветер до 20 м/с. В связи с такими сложными метеоусловиями, запорожские спасатели просят жителей региона по возможности воздержать от поездок и не подвергать свою жизнь опасности.

«В период сильных снегопадов также обращаемся к жителям Запорожской области с просьбой убрать личный транспорт с улиц и проезжих частей, дабы не препятствовать движению аварийно-спасательного транспорта, уборочной и пожарной техники. Не перекрывать личным транспортом подъезды к домам. Особое внимание руководителей автотранспортных предприятий просим обратить на техническое состояние машин и не выпускать на маршруты неисправный транспорт. А также обеспечить транспортные средства автомобильными покрышками в соответствие с зимними условиями, обеспечить машины огнетушителями, аптечками первой медицинской помощи и дополнительным запасом горючего», - обратился к жителям области начальник ГУ МЧС региона Алексей Лепский.

 
Елена Киреева "Репортер Запорожья"

22
В Запорожской области девушку - инвалида с высокой температурой к медикам везли на пожарной машине

18.12.2009 18:42


Буквально несколько часов назад запорожские МЧСники провели необычную операцию спасения. Врачей скорой помощи, которые не могли на своей машине пробраться через снежные заносы, отвозили к больной 21-летней девушке инвалиду детства  на пожарной машине.

 

Как рассказала «Репортеру Запорожья» помощник начальника ГУМЧС в Запорожской области Юлия Барышева помощи у спасателей попросил председатель сельского совета Конских Раздор (Пологовский район). Он сообщил, что медики скорой помощи не могут из -за заносов пробраться к дому 21-летней девушки -инвалида, которая больна церебральным параличем и у которой поднялась высокая температура.



«На пожарной машине повышенной проходимости спасатели доьбрались к дому больной девушки, усадили в кабину боевого расчета больную и ее мать и отвезли к месту, где застряла скорая помощь. Девушку передали медикам», - рассказала Юлия Барышева.



Напомним, накануне ночью (начиная с 14-00 17 декабря) на трассе Мариуполь-Запорожье, зпорожские спасатели вместе с дорожными службами и ГАИ спасали из снежного плена почти 200 машин, в которых находилось более 400 людей.

 
Елена Киреева "Репортер Запорожья", фото ГУМЧС в Запорожской области

23
В Запорожской области на трассе из снежного плена спасли 156 единиц техники и 424 человека

18.12.2009 16:37


Девять с лишним часов (с 14-00 17 декабря до 00-30 18 декабря) запорожские спасатели, работники дорожных служб, ГАИ и пришедшие им на помощь хозяйства региона, боролись за жизни 424 людей. Которые оказались заложниками снежного плена на трассе Мариуполь- Запорожье. Об этом «Репортеру Запорожья» рассказала помощник начальника ГУМЧС в Запорожской области Юлия Барышева.

По ее словам, первое сообщение поступило в 14-00: в районе города Пологи на трассе Мелитополь- Днепропетровск в снежном плену оказались 4 машины. Сразу же туда выехали спасатели и опергруппа. А уже два часа спустя поступило сообщение от людей, которые оказались заложниками снега на трассе Мариуполь-Запорожье.

«Изначально было заявлено, что из-за сильного бурана в плену оказались около сотни авто. Но как выяснилось на месте, застряли: 2 пассажирских автобуса в которых находился 71 человек, 82 легковых автомобиля с 247 людьми в них и 71 грузовик, в которых находилось еще 106 человек. Всего 156 единиц техники и 424 человека», - рассказала Юлия Барышева.

Спасением техники и людей занимались сотрудники МЧС, ГАИ, Пологовский и Куйбышевский районные автодоры, ОАО «Пологовский агробуд», агрофирма «Батьківщина». На месте работали грейдеры, трактора, спецмашины МЧС, машины для обогрева людей... Благодаря слаженной и скоординированной работе всех этих ведомств и предприятий удалось избежать обморожения людей и чрезвычайных ситуаций.

В общей сложности операция спасения заняла более девяти часов. Спасатели СГПЧ-41 Пологовского района вернулись на базу только к 00-40 18 декабря.

 
Елена Киреева "Репортер Запорожья"

24
Трагедия на дороге разыгралась в Запорожской области 6 ноября. Ночью, в Пологовском районе 27-летний водитель BMW превысил скорость, не справился с управлением авто и врезался в электроопору. При ударе автомобиль загорелся.

«В результате ДТП водитель иномарки с телесными повреждениями доставлен в больницу. На месте аварии погибли два его пассажира 21-го и 30-и лет», - сообщили «Репортеру Запорожья» в ЦОС ГУМВД в Запорожской области.

По факту ДТП ведется следствие.

25


Вибори-2010 і махновська альтернатива

Дмитро Шурхало, для «proUA» / 29.10.2009 10:55



а умов, коли центральна влада генерує деструктив, треба позбавити її повноважень. Інакше навіть наші націоналісти-державники стануть націоналістами-антидержавниками.

90 років тому відбувся видатний експеримент у галузі українського державотворення. Під проводом Нестора Махна українці створили найоригінальнішу форму своєї державності. Цей досвід зараз є надзвичайно важливим. Адже маємо парадоксальну ситуацію: аби врятувати державу необхідно докорінно змінити – зламати – державний апарат. За умов, коли центральна влада генерує проблеми, треба позбавити її повноважень.

В жовтні 1919-го, розгромивши білогвардійські тили, Нестор Махно створив Південноукраїнську трудову федерацію. Близько ста днів на теренах Південно-Східної України існувала республіка, побудована на найширшому місцевому самоврядуванні – системі “вільних рад”. Вона охоплювала територію з 3-мільйонним населенням. На жаль, політично більшовики обіграли Махна. Використавши махновців у боротьбі з генералом Врангелем, комуністи втопили махновський експеримент в крові...

Українці можуть пишатися, що спромоглися створити те, щодо чого інші лише теоретизували. А головне, цей експеримент був вдалим: населення радо сприйняло махновський проект – на відміну від білого чи червоного.

Ця сторінка нашої історії становить інтерес не лише для істориків, політологів та салонних анархістів. Але й для всіх нас – простих громадян, які невдовзі мають піти на вибори (або проігнорувати їх). Як повернути державу обличчям до народу? Як зробити так, аби вона відповідала уявленням про народовладдя?

Безумовно, в наш час немає потреби повторювати махновський експеримент. Надто змінилися і обставини, і люди. Є потреба відповісти на виклик так, як зуміли це зробити українці під проводом Махна. А виклик перед нами очевидний: ми маємо абсолютно не ефективний державний лад. Ми маємо ситуацію, коли значна кількість громадян змушена вести боротьбу з державою... за своє виживання.

Треба наголосити: абсолютно не правильно теперішню ситуацію в Україні характеризувати як анархію. Адже зараз вирішальний вплив на стан справ має декілька політико-промислово-фінансових угруповань – кланів – інтереси яких, м’яко кажучи, відмінні від інтересів більшості населення. А от у Махна вертикаль влади вибудовувалася навпаки – знизу вгору.

Крім того, наша неефективна держава має надвеликий державний апарат, який повсякчас збільшується. Державні лідери, починаючи з часів перебудови (вже понад 20 років!), намагалися зменшити кількість чиновників, але марно. Реформувати держапарат не вдається. Попри свою неефективність, він є напрочуд плодючим. Маємо просто жахливу картину: за часи незалежності населення України скоротилося на 6 мільйонів. Проте кількість держслужбовців за останні 10 років збільшилася на 107,5 тисяч! – (тут дані на 2008 рік,

– тут дані на 1998 рік).

І навіть криза не зупинила цього процесу!

Мабуть, очевидно для всіх, що при цьому кількість чиновників не переросла в якість їх роботи.

Махно дав чітку відповідь, що робити з такою бідою: обмежити можливості апарату гноблення і децентралізувати владу. Причому, треба обмежувати повноваження не лише виконавчої ланки, але й законодавчої. Зазначимо, що політичні вчителі Махна – Бакунін і Кропоткін - з великою підозрою ставилися до парламентів. Вони вважали, що ця “говорильня” захищає інтереси заможних верств. Сучасні українські реалії свідчать про справедливість цих побоювань. Теоретики анархізму надавали перевагу органам місцевого самоврядування. Що і втілив Махно у системі вільних рад (бо під більшовиками ради контролювалися партійними структурами, захищаючи інтереси партійної верхівки).

Безперечно, наші політики декларують “правильні” слова про місцеве самоврядування і кажуть про необхідність зменшити армію чиновників. Проте вони лише спекулюють на “махновських” гаслах. Скажімо, Віктор Янукович і Юлія Тимошенко обіцяють більше повноважень регіонам. Арсеній Яценюк нещодавно пообіцяв знайти управу на зажиріле чиновництво: “На Мерседесах, в кабинетах, в костюмах по 5 тысяч долларов. Откуда это все берется? Из вашего кармана. Это все вытягивается у вас. Ну, теперь я вытяну у них”.

Утім, це лише порожні обіцянки. Ніхто не заважав БЮТ і ПР ухвалити нову редакцію закону про місцеве самоврядування. Справжнє ставлення політиків до місцевого самоврядування взагалі є дуже показовим. Політична реформа, ухвалена 8 грудня 2004 року передбачала внесення змін до Конституції про місцеве самоврядування ще до 1 вересня 2005 року. Проте їх немає досі! Політичні еліти декларують готовність поступитися частиною суверенітету на користь ЄС чи то ЄЕП. Але не хочуть поступатися суверенітетом на користь місцевого самоврядування – тобто нас з вами.

Щодо обіцянок Яценюка, то це взагалі смішно. Намір Мао Цзедуна зробити те саме з китайськими чиновниками вилився в гасло “Вогонь по штабах” і Культурну революцію. Ви уявляєте собі Арсенія Петровича на чолі хунвейбінів?.. Отож бо!

Окремо треба сказати про Юрія Луценка, який влітку цього року відкрив у Гуляй-Полі пам’ятник Махнові. По-перше, він цинічно використав ідею народної самооборони (від влади!) і значною мірою її дискредитував. По-друге, це просто несмак, коли міністр внутрішніх справ відкриває пам’ятник людині, політична кар’єра якої почалася із вбивства працівника МВС (за це Махно отримав смертний вирок, замінений каторгою).

Луценків соратник Олесь Доній популяризує махновську спадщину за допомогою веселенького фестивалю. Але махновщина – це не значить підпилому їздити на тачанці з якимись вульгарними дівками (до речі, саме так любили зображати махновців їхні вороги – комуністи). Бути махновцем у наших умовах – це значить бути тим, ким Махно був для свого часу: людиною, яка запропонувала суспільству Альтернативу.

Зараз в це важко повірити, але колись Швейцарія була найбіднішою європейською країною. Зауважимо, що Швейцарія – це конфедерація самоврядних кантонів. Звичайно, ми не зможемо повторити їхній шлях, але нам варто враховувати і свій, і закордонний історичний досвід.

За умов, коли центральна влада генерує деструктив, треба позбавити її повноважень. Інакше проблема набуде такого розмаху, що навіть наші націоналісти-державники змушені будуть стати націоналістами-антидержавниками. Адже держава (за визначенням одного з ідеологів українського націоналізму) – це механізм підтримання і розвитку національного життя. Чи можна це сказати про нашу сучасну державу?.. А махновська Трудова федерація такою була.

26
   
Пам’ятка щодо запобігання захворювання на грип А/Н1N1-каліфорнія

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1-каліфорнія:

головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках - блювання і пронос.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1-каліфорнія?

Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).

Як довго є заразним хворий на грип типу А/H1N1-каліфорнія?

Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі типу А/H1N1 може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються - то до їх зникнення.
 
Як попередити зараження грипом типу А/H1N1-каліфорнія?

Уникати тісного контакту з людьми, які виглядають хворими і які мають температуру і кашель.
Ретельно та часто мити руки з милом.
Дотримуватись здорового способу життя, зокрема достатньо спати, вживати багату на поживні речовини їжу та залишатись фізично активним.
Обмежити відвідини місць великого скупчення людей.
Ретельно та часто мити руки з милом.
Часто провітрювати приміщення.
Прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками.
Уникати обіймів, поцілунків і рукостискань.
Прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути.
Якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів.

Якщо вдома є хворий:

намагайтесь забезпечити хворій людині окрему кімнату. Якщо це неможливо, тримайте хворого на відстані як мінімум 1 метр від інших.
Обслуговуючи хворого, прикривайте рот і ніс запобіжною маскою, періодично її оновлюючи. Можна придбати готові маски або зробити самостійно, використовуючи підходящий матеріал.
Ретельно мийте руки з милом після кожного контакту з хворим.
Намагайтесь посилити циркуляцію свіжого повітря в місцях, де знаходиться хворий. Відкривайте вікна та двері для посилення циркуляції повітря.
Дотримуйтесь чистоти у приміщенні, тримаючи миючі засоби наготові.
Дотримуйтесь порад національних і місцевих органів влади з охорони здоров'я.

Що я повинен робити у випадку захворювання на грип А?

Якщо ви відчуваєте себе хворим, у вас висока температура, маєте кашель або болі в горлі:
не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря;
приймайте лікування згідно із лікарськими призначеннями;
відпочивайте та вживайте багато рідини;
прикривайте свій рот і ніс одноразовими хусточками, коли кашляєте і чхаєте, а використані хусточки викидайте;
використовуйте захисні маски;
ретельно й часто мийте руки з милом, особливо після кашлю та чхання;
поінформуйте членів своєї родини та друзів про вашу хворобу та попросіть допомоги у господарських справах, які вимагатимуть контакту з іншими людьми, наприклад покупки.

© 2009 «МНС України».

27
23 жовтня у Василівському районі Запорізької області пройшли комплексні командно-штабні навчання щодо організації пошуку і рятування рибалок у зимовий період на Каховському водосховищі.



   Запорізька область розташована на берегах Дніпра, Каховського водосховища та Азовського моря. А це понад 400 км берегової лінії, що не раз ставали приводом нещасних випадків. Нажаль, кожного року ми рахуємо кількість загиблих на воді.
     Загибель людей на зимових водоймищах є серйозною проблемою. Адже, як тільки настане мороз і водоймища вкриються першою нестійкою кригою, любителі зимової риболовлі підуть на лід. Досвід минулих років свідчить, що взимку рятувальники МНС майже кожного дня виїжджають на допомогу рибалкам.



     Тому, напередодні зимового періоду 2009-2010 рр., рятувальники провели відповідні тренування по рятуванню людей на воді. 23 жовтня у Василівському районі Запорізької області пройшли комплексні командно-штабні навчання з головами районних комісій з питань ТЕБ та НС, начальниками відділів з питань НС Кам'янко-Дніпровського, Василівського, Запорізького, Вільнянського, Приазовського, Приморського, Якимівського, Бердянського районів, начальником відділу з питань НС м. Бердянськ щодо організації пошуку і рятування рибалок у зимовий період на Каховському водосховищі. Основними завданнями навчань стали: перевірка готовності сил та засобів до пошуково-рятувальних робіт у зимовий період, удосконалення взаємодії підрозділів ГУ МНС України в Запорізькій області та Державної авіаційної пошуково-рятувальної служби України "Укравіапошук" під час проведення пошуково-рятувальних робіт на Каховському водосховищі, тренування екіпажів рятувальної техніки в діях при проведенні пошуково-рятувальних робіт на воді.



     Місцем проведення тренувань обрали Василівську затоку в акваторії Каховського водосховища. Адже це є найпопулярнішим місцем для любителів екстремального відпочинку. Щороку, взимку, до Каховського водосховища з'їжджаються сотні рибалок.
     Перед початком практичних тренувань відбулось засідання Комісії з питань ТЕБ та НС, яку очолив Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух. З докладами виступили перший заступник губернатора Олександр Бережний, начальник ГУ МНС України в Запорізькій області Олексій Лепський та голови районних (міських) комісій з питань ТЕБ та НС.
     В Запорізькій області налічується більше 1200 водних об'єктів. "Тому чітка налагоджена співпраця органів місцевої влади, рятувальних загонів та всіх екстрених служб - є не просто важливою, а необхідною. Сьогодні ми зібралися тут аби перевірити нашу спільну готовність до рятувальних дій на воді", - підкреслив Олександр Бережний.



     З початку 2009 року на водних об'єктах регіону потонула 61 людина, врятовано - 374. За аналогічний період минулого року на воді загинуло 85 чоловік. "Основними причинами загибелі людей на воді є порушення правил безпеки та купання у нетверезому стані", - повідомив начальник Управління НС Запорізької ОДА Володимир Янько.
     Здавалося б, із завершенням пляжного сезону можна заспокоїтись й забути про те, що вода в своїх глибинах дуже часто таїть небезпеку, яка завдає болю й стає причиною безглуздих смертей. "Але зимовий період є не менш тривожним для рятувальників МНС, - поділився Олексій Лепський. - Тому ми разом з органами влади робимо все можливе, аби запобігти трагічним випадкам. За останні 5 років на озброєні рятувальників області з'явилося близько 15 одиниць спецтехніки для проведення рятувальних робіт на воді, а саме: катер МАРС-700, який нам передала Запорізька облдержадміністрація, катер UMS-600, отриманий від МНС України, гумові човни, рятувальні жилети та сучасне водолазне спорядження. З 2005 року кожної зими на Каховському водосховищі чергує плаваючий транспортер середній, який ламає прибережну тонку кригу, щоб рибалки не могли вийти на лід. З червня 2008 року на бойовому чергуванні знаходиться гелікоптер "МІ-2" Харківського аероклубу ім. В. С. Грізодубової товариства сприяння обороні України, який у разі .виклику вилетить з досвідченим екіпажем на місце події. Окрім того, в області діє п?ять гідрометеостанцій, які відслідковують загальну льодову обстановку в місцях найбільшого зосередження рибалок".



     Під час засідання була винесена пропозиція рятувальним службам на воді діяти за прикладом АРС "Баракуда" в смт Кирилівка. Як розповів начальник служби Володимир Коломієць, "Баракуда" заключила в цьому році 12 договорів з підприємствами, які займаються катанням відпочиваючих на Азовському морі на різноманітних плавзасобах. Тепер вони також беруть участь і значно допомагають рятувальникам надавати допомогу на воді. В цьому році працівниками "Баракуди" врятовано 85 чоловік.



     Після засідання Комісії губернатор Олександр Старух запросив всіх присутніх, в тому числі й представників ЗМІ, приступити до практичних тренувань.
     За тактичним задумом навчань, внаслідок погіршення погодних умов та посилення південно-східного вітру до 18 м/с по узбережжю Каховського водосховища почали траплятись випадки відриву прибережних криг. З мобільного телефону від одного з рибалок по лінії "101" надійшло повідомлення про те, що в районі с. Верхня Криниця Василівського району від берегу відірвало крижину з рибалками. Крига дрейфувала у західному напрямку на відстані від берега близько 300 м. Видимість криги швидко зменшувалася, існувала можливість втратити візуальний контакт. Кількість рибалок на кризі складала приблизно 30 осіб. Зв'язок з рибалками був відсутній. До проведення рятувальних робіт було вирішено залучити 2 баркаси рибальської артелі. За їх допомогою з криги зняли 15 рибалок. Рятувальні роботи продовжувалися. На цей час відстань до криги складала вже понад 1 км. Подальше рятування за допомогою баркасів ускладнювалося наявністю шуги при підході до криги. Після здійснення чергового підходу до криги баркаси втратили можливість руху та маневрування. На місці події було розгорнуто пересувний пункт керування ГУ МНС, організована робота мобільної оперативної групи. З аеродрому м. Бердянськ вилетів пошуково-рятувальний гелікоптер "Мі-2". Тим часом для проведення рятувальних робіт залучили катер на повітряній подушці "Марс-700", рятувальний катер типу річка-море "UMS-600" та плаваючий транспортер середній.



     Пошуково-рятувальний гелікоптер "Мі-2" увійшов до зони пошуку, встановив зв'язок з пересувним пунктом керування ГУ МНС та пошуковими плавзасобами, розпочав повітряну розвідку у визначеному квадраті. Пошукові плавзасоби здійснювали візуальну розвідку на місці події. Кількома хвилинами пізніше екіпаж "Мі-2" повідомив про визначення координат умовної криги (її приблизна площа 350 кв. м), кількість рибалок на ній (15 чоловік) та про зажаті в крижаній шузі 2 баркаси з шістьма людьми на борту.
     Катерами "Марс-700" та "UMS-600" виконувалися рятувальні роботи по зняттю рибалок з криги, екіпаж ПТС-2 вилучив 2 баркаси з людьми з умовного крижаного полону та прибуксував їх до берегу.



     Пункт обігріву та група медичного забезпечення прийняли умовно постраждалих рибалок. Тут же працювали й психологи МНС, які провели відповідні бесіди з врятованими рибалками аби вивести бідолах з шокового стану.



     Загалом на навчаннях було задіяно 18 одиниць техніки та 35 чоловік особового складу Головного управління МНС України в Запорізькій області, пошуково-рятувальний гелікоптер МНС "Мі-2", швидка медична допомога Василівської ЦРЛ та рибальська артіль ЧП Марінов (2 баркаси, 6 чоловік).
     Після закінчення навчань, начальник ГУ МНС України в Запорізькій області Олексій Лепський наголосив, що всі завдання тренувань виконані 100-відсотково. "Напередодні зимового періоду, - звернувся Олексій Миколайович до представників ЗМІ, - я можу вас запевнити, що вся система рятування готова до дій за призначенням. Сьогодні ми працювали в ситуації, максимально наближеній до реальності і ми готові в будь-який момент прийти на допомогу людям".



     Голова цивільного захисту області Олександр Старух повністю пітримав Олексія Лепського: "Ви мали змогу побачити на власні очі, - сказав губернатор журналістам, - наскільки ефективно була проведена рятувальна операція. Проте, я хочу підкреслити, що, не зважаючи на професіоналізм та оперативне реагування рятувальників, люди в першу чергу повинні самі бути відповідальними і цінувати своє життя".



     
     Довідкова інформація.
     
     Статистика
     За статистикою ГУ МНС України в Запорізькій області, за осінньо-зимовий період 2006 р. - 2007 р. на водних об'єктах загинуло 14 чоловік, 10 - врятовано. Взимку 2008 року загинуло 3 особи, 18 - вдалося врятувати, з них 7 дітей. З початку 2009 року на зимових водоймах загинуло 5 осіб, завдяки оперативній роботі комунальних та аварійно-рятувальних служб області було врятовано 36 чоловік. Загалом з початку 2009 року на водних об'єктах регіону потонула 61 людина, врятовано - 374.
     
     Гелікоптер "Мі-2" Харківського аероклубу ім. В.С. Грізодубової знаходиться на бойовому чергуванні з метою оперативного проведення пошуково-рятувальних робіт на воді. Гелікоптер МНС оснащений спеціальним рятувальним обладнанням. На цілодобове бойове чергування заступають пілот, рятувальник-парашутист і технік гелікоптера. Екіпаж пройшов спеціальну підготовку в навчальному центрі оперативно-рятувальної служби с. Ватутине. При необхідності проведення евакуаційних робіт, гелікоптер вміщає ще 6 чоловік, окрім двох пілотів. Аби оперативно піднятися в небо "МІ-2" потрібно всього 20 хвилин. Радіус польоту складає 150 км. Пального вистачає на 4 години.
     "Марс-700" - сучасний амфібійний багатоцільовий катер на повітряній подушці. Призначений для цілодобової експлуатації на воді та поверхні суші. Він легко долає складні ділянки водної акваторії, льодову поверхню під час льодоставу та льодоходу. Катер "Марс-700" відрізняється від аналогів надійним дизельним двигуном, високою швидкістю, вантажопідйомністю та дальністю ходу. Незважаючи на складні погодні умови, шторм до 4 балів та сильні пориви вітру, катер легко маневрує, розвиває швидкість до 90 км/годину по воді, що значно прискорює рятування людей. При одній заправці дизельним паливом (200 літрів), катер може пройти відстань до 1000 кілометрів, що надає можливість розширеного радіусу пошуку зниклих рибалок. Потужність катера - 170 кінських сил. Для здійснення масового одночасного порятунку людей на катері перевозяться два надувні плоти місткістю 10 чоловік кожний. Плоти кидають за борт і на воді вони за лічені секунди автоматично наповнюються повітрям. Плоти укомплектовані ракетницею, електричним освітленням, є сухий пайок та запас води. В Україні це поки-що єдиний катер такої модифікації.
     "UMS-600" - аварійно-рятувальний катер типу "річка-море". Призначений для пошуково-рятувальних робіт на воді. Здатен пересуватися по району плавання на відстані до 5-ти миль від берега зі швидкістю до 60 км/годину, а також при силі вітру до 6-ти балів та висоті хвилі до 0,6 метра.

Інформація надана прес-службою ГУ МНС України в Запорізькій області.

28
На Запорожье под колесами КАМАЗа погибла восьмилетняя девочка, еще один ребенок в больнице

02.10.2009 09:50


Трагедия на дороге разыгралась вчера, 1 октября, в Пологовском районе Запорожской области. Как рассказали «Репортеру Запорожья» в пресс-службе УГАИ в Запорожской области, под колеса КАМАЗа с прицепом попали две девочки, которые ехали на велосипеде. Младшая из них - 8-летняя девочка - погибла на месте ДТП, старшая - 13-летняя- с тяжелыми травмами находится в больнице.

«ДТП произошло около четырех часов вечера. В направлении центра села Конские раздоры двигался грузовой автомобиль КАМАЗ -53212 с прицепом под управлением 28-летнего водителя. В это время на встречу ему по правой обочине на велосипеде «Украина» ехала 13-летняя девочка, которая на раме велосипеда перевозила 8 -летнюю девочку. Пока по неустановленным причинам, велосипед выехал на встречную полосу движения и столкнулся с прицепом КАМАЗа», - рассказали в ГАИ.

Младшая девчушка от полученных травм скончалась на месте. За жизнь старшей сейчас борются врачи центральной Пологовской больницы. У ребенка черепно-мозговая травма, перелом левого предплечья, ампутирован палец на левой руке.

Сейчас по данному факту ведется следствие.

 
Елена Киреева "Репортер Запорожья"

29
на Запорожье взорвался МАЗ с девятью тоннами газа- пострадали три человека

26.09.2009 09:38

Вчера, 25 сентября, примерно в начале четвертого дня в МЧС поступило сообщение, что в Акимовском районе (Запорожская область), на 445 км. трассы Харьков -Симферополь загорелся автомобиль МАЗ, который вез газ из Мелитополя в поселок Новотроицкое.



«Загорание автомобиля произошло во время его движения. В результате произошел взрыв автоцистерны с примерно 9 тоннами газа. Пострадал автомобиль «Тойота-Кемри», который в этот момент проезжал рядом», - сообщили «Репортеру Запорожья» в пресс-центре ГУ МЧС в Запорожской области.



Уже в 15-39 пожар был локализован, а в 16-25 ликвидирован полностью подразделениями МЧС региона.

Во время ЧП пострадали три человека: водитель и пассажир легковушки получили ожоги 20% и 10% тела. Также во время взрыва пострадал местный житель, который проходил неподалеку - у него 20% ожогов тела. Все пострадавшие госпитализированы в центральную районную больницу.



Как удалось выяснить сам водитель МАЗа не пострадал. Говорят, что как только произошло возгорание еще до взрыва) водитель просто бросил машину и сбежал. Правда, его уже нашли.

Правоохранители ведут расследование по факту произошедшего.
 
Елена Киреева "Репортер Запорожья", фото ГУМЧС в Запорожской области

30
   Згідно плану спортивно-масової роботи  ГУ МНС України в Запорізькій області на 2009 рік, 25 вересня 2009 року проведено зональний етап змагань з міні-футболу серед підрозділів ГУ МНС України в Запорізькій області (зона 6 м. Пологи).
   В зональних змаганнях, що проводилися в спортивній школі м. Пологи, брали участь команди Гуляйпільского, Куйбишевського, Оріхівського, Пологівського та Розівського районних відділів ГУ МНС України в Запорізькій області. В запеклій боротьбі перше місце посіла команда Пологівського районного відділу ГУ МНС України в Запорізькій області, яка в вирішальному матчі перемогла команду Куйбишевського РВ ГУ МНС України в Запорізькій області з рахунком 4-1. Друге та третє місця посіли, відповідно представники Куйбишевського та Оріхівського району. Кращим гравцем зональних змагань визнано капітана команди Куйбишевського РВ ГУ МНС України в Запорізькій області Голінька Юрія Васильовича.

Страницы: 1 [2] 3 4 ... 7