Автор Тема: Вибори-2010 і махновська альтернатива  (Прочитано 5955 раз)

rescuer

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 799
  • Карма: +8/-0
  • Риск - дело благородное!
    • Просмотр профиля
    • Служба 01


Вибори-2010 і махновська альтернатива

Дмитро Шурхало, для «proUA» / 29.10.2009 10:55



а умов, коли центральна влада генерує деструктив, треба позбавити її повноважень. Інакше навіть наші націоналісти-державники стануть націоналістами-антидержавниками.

90 років тому відбувся видатний експеримент у галузі українського державотворення. Під проводом Нестора Махна українці створили найоригінальнішу форму своєї державності. Цей досвід зараз є надзвичайно важливим. Адже маємо парадоксальну ситуацію: аби врятувати державу необхідно докорінно змінити – зламати – державний апарат. За умов, коли центральна влада генерує проблеми, треба позбавити її повноважень.

В жовтні 1919-го, розгромивши білогвардійські тили, Нестор Махно створив Південноукраїнську трудову федерацію. Близько ста днів на теренах Південно-Східної України існувала республіка, побудована на найширшому місцевому самоврядуванні – системі “вільних рад”. Вона охоплювала територію з 3-мільйонним населенням. На жаль, політично більшовики обіграли Махна. Використавши махновців у боротьбі з генералом Врангелем, комуністи втопили махновський експеримент в крові...

Українці можуть пишатися, що спромоглися створити те, щодо чого інші лише теоретизували. А головне, цей експеримент був вдалим: населення радо сприйняло махновський проект – на відміну від білого чи червоного.

Ця сторінка нашої історії становить інтерес не лише для істориків, політологів та салонних анархістів. Але й для всіх нас – простих громадян, які невдовзі мають піти на вибори (або проігнорувати їх). Як повернути державу обличчям до народу? Як зробити так, аби вона відповідала уявленням про народовладдя?

Безумовно, в наш час немає потреби повторювати махновський експеримент. Надто змінилися і обставини, і люди. Є потреба відповісти на виклик так, як зуміли це зробити українці під проводом Махна. А виклик перед нами очевидний: ми маємо абсолютно не ефективний державний лад. Ми маємо ситуацію, коли значна кількість громадян змушена вести боротьбу з державою... за своє виживання.

Треба наголосити: абсолютно не правильно теперішню ситуацію в Україні характеризувати як анархію. Адже зараз вирішальний вплив на стан справ має декілька політико-промислово-фінансових угруповань – кланів – інтереси яких, м’яко кажучи, відмінні від інтересів більшості населення. А от у Махна вертикаль влади вибудовувалася навпаки – знизу вгору.

Крім того, наша неефективна держава має надвеликий державний апарат, який повсякчас збільшується. Державні лідери, починаючи з часів перебудови (вже понад 20 років!), намагалися зменшити кількість чиновників, але марно. Реформувати держапарат не вдається. Попри свою неефективність, він є напрочуд плодючим. Маємо просто жахливу картину: за часи незалежності населення України скоротилося на 6 мільйонів. Проте кількість держслужбовців за останні 10 років збільшилася на 107,5 тисяч! – (тут дані на 2008 рік,

– тут дані на 1998 рік).

І навіть криза не зупинила цього процесу!

Мабуть, очевидно для всіх, що при цьому кількість чиновників не переросла в якість їх роботи.

Махно дав чітку відповідь, що робити з такою бідою: обмежити можливості апарату гноблення і децентралізувати владу. Причому, треба обмежувати повноваження не лише виконавчої ланки, але й законодавчої. Зазначимо, що політичні вчителі Махна – Бакунін і Кропоткін - з великою підозрою ставилися до парламентів. Вони вважали, що ця “говорильня” захищає інтереси заможних верств. Сучасні українські реалії свідчать про справедливість цих побоювань. Теоретики анархізму надавали перевагу органам місцевого самоврядування. Що і втілив Махно у системі вільних рад (бо під більшовиками ради контролювалися партійними структурами, захищаючи інтереси партійної верхівки).

Безперечно, наші політики декларують “правильні” слова про місцеве самоврядування і кажуть про необхідність зменшити армію чиновників. Проте вони лише спекулюють на “махновських” гаслах. Скажімо, Віктор Янукович і Юлія Тимошенко обіцяють більше повноважень регіонам. Арсеній Яценюк нещодавно пообіцяв знайти управу на зажиріле чиновництво: “На Мерседесах, в кабинетах, в костюмах по 5 тысяч долларов. Откуда это все берется? Из вашего кармана. Это все вытягивается у вас. Ну, теперь я вытяну у них”.

Утім, це лише порожні обіцянки. Ніхто не заважав БЮТ і ПР ухвалити нову редакцію закону про місцеве самоврядування. Справжнє ставлення політиків до місцевого самоврядування взагалі є дуже показовим. Політична реформа, ухвалена 8 грудня 2004 року передбачала внесення змін до Конституції про місцеве самоврядування ще до 1 вересня 2005 року. Проте їх немає досі! Політичні еліти декларують готовність поступитися частиною суверенітету на користь ЄС чи то ЄЕП. Але не хочуть поступатися суверенітетом на користь місцевого самоврядування – тобто нас з вами.

Щодо обіцянок Яценюка, то це взагалі смішно. Намір Мао Цзедуна зробити те саме з китайськими чиновниками вилився в гасло “Вогонь по штабах” і Культурну революцію. Ви уявляєте собі Арсенія Петровича на чолі хунвейбінів?.. Отож бо!

Окремо треба сказати про Юрія Луценка, який влітку цього року відкрив у Гуляй-Полі пам’ятник Махнові. По-перше, він цинічно використав ідею народної самооборони (від влади!) і значною мірою її дискредитував. По-друге, це просто несмак, коли міністр внутрішніх справ відкриває пам’ятник людині, політична кар’єра якої почалася із вбивства працівника МВС (за це Махно отримав смертний вирок, замінений каторгою).

Луценків соратник Олесь Доній популяризує махновську спадщину за допомогою веселенького фестивалю. Але махновщина – це не значить підпилому їздити на тачанці з якимись вульгарними дівками (до речі, саме так любили зображати махновців їхні вороги – комуністи). Бути махновцем у наших умовах – це значить бути тим, ким Махно був для свого часу: людиною, яка запропонувала суспільству Альтернативу.

Зараз в це важко повірити, але колись Швейцарія була найбіднішою європейською країною. Зауважимо, що Швейцарія – це конфедерація самоврядних кантонів. Звичайно, ми не зможемо повторити їхній шлях, але нам варто враховувати і свій, і закордонний історичний досвід.

За умов, коли центральна влада генерує деструктив, треба позбавити її повноважень. Інакше проблема набуде такого розмаху, що навіть наші націоналісти-державники змушені будуть стати націоналістами-антидержавниками. Адже держава (за визначенням одного з ідеологів українського націоналізму) – це механізм підтримання і розвитку національного життя. Чи можна це сказати про нашу сучасну державу?.. А махновська Трудова федерація такою була.
Кто не рискует, тот не пьет шампанского!

Для всех работников службы 101

Patriot

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 699
  • Карма: +23/-2
  • Сприймай життя яке воно є, і не пливи за течією
    • Просмотр профиля
Re: Вибори-2010 і махновська альтернатива
« Ответ #1 : Ноября 08, 2009, 17:39:09 »
 Питання хто? буде це втілювати в життя. Лідера нажаль на даний час НЕМАЄ, можливо він десь і ходить по нашій землі, але поки себе не проявляє. Та й до лідера ще потрібні люди (народні маси) які б пішли за лідером, а з цим ще гірше. В кожного є якесь майно і втрачати його ой як жалко. Тому ще не скоро щось поміняється. Я так думаю далі ( 5 років) буде ще гірше і тоді можливо щось закипить у людей в головах.
Минулого вже небуде, а майбутнє може  неприйти.

vitor

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 3 902
  • Карма: +25/-11
  • Слово - це діло
    • Просмотр профиля
Re: Вибори-2010 і махновська альтернатива
« Ответ #2 : Ноября 09, 2009, 12:14:01 »
Тема очень уж "избитая".........
От перестановки...........наша жизнь не изменится
Приветствую участников естественного отбора!

gint

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 568
  • Карма: +21/-5
    • Просмотр профиля
Re: Вибори-2010 і махновська альтернатива
« Ответ #3 : Ноября 10, 2009, 00:14:03 »
От перестановки...........наша жизнь не изменится
А вот это, кстати, правильно!